Реколтата от пшеница в Пловдивския и Пазарджишкия регион ще е с 30% по-ниска в сравнение с м.г. Очакват се средни количества от 220 до 400 кг от декар, съобщи шефът на Съюза на зърнопроизводителите Таня Тодорова. По думите й преовлажняването на почвата по време на есенната сеитба и интензивните валежи през пролетта са попречили на развитието на кореновата система на пшеницата. Резкият суховей в края на юни и началото на юли допълнително е намалил добивите. В Северна България обаче стопаните се радват на по-добър урожай.

"Проблем със зърнения баланс няма да има. Традиционно у нас се получават около 5 млн. т пшеница. Една трета от нея е за вътрешна консумация и фураж, останалото се изнася", уточни Тодорова. Тя не се нае да прогнозира колко ще е изкупната цена на пшеницата, тъй като се определя на борсите.

Земеделците се надяват да могат да си покрият разходите и да заделят средства за следващата сеитба.

Насъщният няма да поскъпне, дори ако цената на пшеницата скочи, смятат от съюза на зърнопроизводителите. Оттам информираха, че се търсят комбайнери за жътвата. Някои фермери предлагали и по 4000 лв. заплата месечно за кампанията. Механизаторите вече са дефицитна работна ръка, тъй като професионалните училища не произвеждат достатъчно кадри. По тази причина в повечето стопанства ги назначавали целогодишно, като им плащали до 2000 лв. възнаграждение и през зимните месеци.