Вероятно си мислите, че всички богати и известни имат предвидими хобита като бързи коли, околосветски пътешествия, които се излъчват по телевизията и други подобни.

И несъмнено голяма част от тях посвещават времето си именно на такива неща.

Има и други обаче, които намират удоволствието в много по-необичайни неща. Както се казва, лудите, лудите - те да са живи!

Ето десетте най-изненадващи примера за такива изчестни личности и техните странни занимания:

10. Бил Гейтс – редки книги
Като се има предвид, че целият професионален път на Бил Гейтс е свързан с въвеждането на нови технологии, е най-нормалното нещо да си помислиш, че хобитата му са свързани с компютри, смартфони и интернет. Всъщност се оказва обаче, че милиардерът и основател на Microsoft обича да си прекарва времето по един много по-класически начин – събирайки една от най-богатите колекции в света от стари, редки и исторически значими книги. Сред притежанията му е "Лестърския кодекс", съдържащ работи на Леонардо да Винчи. Гейтс купува книгата преди няколко години за скромната сума от $30 млн.
 

9. Илон Мъск – реквизити от филмите за Джеймс Бонд
Когато не е зает да прави дизайна на напълно нова и разбиваща всички представи в индустрията електрическа кола, или пък да инвестира милиони в стартъпи, мъжът зад Tesla Motors се оглежда за поредното попълнение към скъпата си колекция от предмети от филмите за Джеймс Бонд. Мъск се влюбва в тях още като дете в родната си Южна Африка през 1970-е и очевидно страстта по невероятните машини и пособия на агента никога не го напуска. Може би най-ценната му придобивка е автомобилът-амфибия Lotus Esprit  от "Шпионинът, който ме обичаше", който Мъск възнамерява да ремонтира, за да заработи отново.
 

8. Том Круз – фехтовка
Популярният актьор обича да посвещава времето си на онзи забравен от бога спорт, за който повечето хора се сещат единствено покрай Олимпийските игри. Интересът на Круз започва при репетициите за ролята му в "Последния самурай" и се засилва до такава степен, че продължава да се занимава и до днес. Ще има и с кой да се дуелира сред останалите в клуба на знаменитостите – футболистът Дейвид Бекъм и вокалистът на Iron Maiden Брус Дикинсън също са запалени по фехтовката.
 

7. Уорън Бъфет – укулелета
Когато този мъж заговори, целият корпоративен свят притаява дъх. Какво ли става, когато хване укулелето? Всъщност отговорът е: хората аплодират и подсвиркват. Днес Бъфет е един от най-популярните изпълнители на укулеле, като се научава да свири на инструмента на много високо ниво. Той дори дава уроци на няколко привилегировани ученици. Естествено, като инвеститор от световна величина, Бъфет събира колекция с най-качествените инструменти, като прави тези укулелета мечта за всеки колекционер в редките случаи, когато реши да продава някое от тях. В миналото инструмент с автографа му е достигал цена $11 хил.
 

6. Джони Деп – кукли Барби
През цялата си актьорска кариера Джони Деп винаги е имал напълно заслужената репутация на човек, който стои леко встрани от мейнстрийма. Явно тази максима важи с пълна сила и що се отнася до личния му живот и извънработните му занимания. Може и да изглежда странно възрастен мъж да колекционира кукли Барби, но това далеч не е всико: Деп си и играе с тях. Вярно е, че има две деца – дъщеря и син, но по отношение на барбитата си той е признавал, че ги събира за себе си. Но да гледаме реално на нещата – някой като Джони Деп може да прави каквото си поиска и хората пак ще го харесват докато прави толкова страхотни филми.