Летен грип с тежки стомашни неразположения се очаква да се разпространи масово до дни, като пикът се очаква да бъде през август. Това предупредиха вирусолози.

Летният грип е две разновидности. Едната е с втрисания, висока температура и ангина, както при зимния. Другата, която ще е по-разпространена, е с леко повишена температура, но с обилни повръщания и остри стомашни неразположения.

Едното заболяване се причинява предимно от адено- и риновируси, а второто от ентеровируси.

Заради високите температури и последвалото захлаждането след това, епидемиолозите и инспекпорите от регионалните здравни инспекции отчитат с 10% по-висока заболеваемост от т. нар. летен грип спрямо миналата седмица.

През последната седмица все по-често в медицинските центрове може да се чуят оплаквания от пациенти - лека температура, повръщане, болки в гърлото, кашлица. Според лекарите това са само част от типичните симптоми на ентеровирусите.

Най-често заразата се предава на плажа, където високите градуси на въздуха и настроението занижават хигиената, особено при децата.

При летните вируси заразата се предава чрез мръсните ръце и затова лекарите препоръчват особена хигиена при децата, които за пръв път идват на море.

Антибиотиците не помагат и затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Те предупреждават, че обезводняването на организма може да доведе до сериозни увреждания.