Екстремистката групировка "Ислямска държава" играе все по-голяма роля на пазара на изкуство. Редица разграбени артефакти от Сирия и Ирак биват продавани през Facebook, WhatsApp, eBay и други алтернативни канали, ппредава сайтът Artprice.

След като водените от САЩ въздушни удари срещу рафинерии и танкери намалиха дневните приходи от петрол на групировката, възлизащи на 1 млн. долара, с около две трети, търговията с разграбени антики е в разцвет.

"Ислямска държава" действа като доставчик на една сложна верига, включваща поне петима брокери и търговци, твърди Майкъл Данти, съветник на Държавния департамент на САЩ за откраднати антики от Ирак и Сирия.

Екстремистите са тясно свързани с турските престъпни мрежи в граничните градове Газиантеп и Акчакале, допълва той. След като артефактите бъдат изнесени контрабандно в Турция, брокер се заема с продажбата им на дилъри, които имат достатъчно средства, за да платят за съхранението им и да изчакат 15 години, за да ги продадат, когато законът не се фокусира толкова върху тях.

Международната търговска комисия на САЩ съобщи, че между 2012 и 2013 г., когато "Ислямска държава" разшири обхвата си, американският внос на декларирани антики от Ирак се е увеличил с 672%, а този от Сирия - със 133 на сто.

Джеймс Макдрю, който в продължение на 27 години работи за Американските митници и Министерството на вътрешната сигурност, посочва, че все пак не очаква големи артефакти, разграбени от "Ислямска държава", да се появят на пазарите в Ню Йорк, Лондон и Женева поне в близкото десетилетие. "Нелегалните дилъри чакат с години преди да се осмелят да продадат контрабадните пратки", коментира Макандрю. "Големите аукционни къщи като Sotheby`s и Christie`s са достатъчно внимателни, че да избягват да работят с антики, за които се смята, че са от Ирак или Сирия".

"Но предизвикателството е следенето на частните продажби, които движат световния пазар на антики", посочва още Макандрю. "Убеден съм, че тези предмети от Ирак и Сирия са продавани на местни в региона". Едно от притесненията е, че предметите могат да попаднат в освободените от данък пространства на летищата, които служат за съхранение на предмети и не изискват преминаване през митница.

"Най-добрият начин да се спре това е чрез прихващане на елементите, преди те да се окажат на тези места", коментира Даниел Бразиер от Министерството на вътрешната сигурност, добавяйки обаче, че издействането на заповеди за обиск на въпросните пространства е почти невъзможно.