ООН отчита успехи в борбата срещу СПИН, като заразените от ХИВ са намалели с една трета по света от 2000-та година насам, съобщават Франс прес и ДПА.

Световната организация констатира, че Целите за развитие на хилядолетието са били постигнати, а именно – спирането на разпространението на пандемията и обрат в нейния ход.

Но за да бъде окончателно победена болестта, до 2030 година ООН ще има нужда годишно от 32 милиарда долара инвестиции през следващите пет години, срещу 21,7 милиарда, които се инвестират понастоящем.

Според ООН светът е постигнал цел номер 6 на Хилядолетието за развитие. Епидемията беше спряна и бе постигнат обрат, изтъкна генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН.

През 2000-та година Световната организация беше определила осем големи Цели за развитие на хилядолетието до 2015 година, една от които беше борбата със СПИН/ХИВ. Тук бяха постигнати значителни успехи. Постигнати са и целите, поставени през 2011 година, за лечение на 15 милиона души с антиретровирусни терапии през 2015 година. През 2001 година броят на тези пациенти в глобален мащаб достигаше едва 1 милион души.

През 2014 година 36,9 милиона души са живели с болестта СПИН. През същия период починаха 1,2 милиона души от заболяването, което представлява спад с 41 процента спрямо пика на пандемията през 2004 година. Туберкулозата е главната причина за смърт сред хората, живеещи с вируса ХИВ.

В глобален мащаб броят на хората, които са се инфектирали с ХИВ през миналата година, възлиза на 2 милиона души. За сравнение те са били 3,1 милиона през 2000 година, което представлява спад с 35,5 процента. При децата успехите са още по-впечатляващи - спад с 58 процента.

Страните от Субсахарска Африка остават най-засегнатите, където се наблюдават 70 на сто от случаите. Тук са живели 25,8 милиона души с ХИВ/СПИН през 2014 година. Известна тревога буди Азиатско-Тихоокеанският регион. Въпреки че тук живеят само 5 милиона души, засегнати от заболяването, в тази част на света се наблюдава ръст от 3 процента в периода 2010-2014 година. 78 на сто от новите инфекции с ХИВ са констатирани в Китай, Индия и Индонезия.