„Файненшъл таймс" излезе с подробности как продължилите маратонските преговори за бъдещето на Гърция в Брюксел са били пред пълен провал на разсъмване.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел решиха след 14-часови мъчителни преговори, че са достигнали до безизходно положение.

Без място за компромис нито една от двете страни не виждаше причина да продължават. Излизането на Гърция от еврозоната беше единствената реалистична опция, пише в материала си „Файненшъл таймс", цитиран от „Нюз бг”. Изданието допълва, че двамата лидери се насочили към вратата за напускане на преговорите, но председателят на Европейския съвет Доналд Туск ги спрял с цел да не позволи умората и разочарованието да предизвикат историческо разцепление на еврозоната.

„Съжалявам, но няма начин да напуснете тази стая", казал бившият полски премиер.

Най-спорната точка в плана била тази за 50 милиарда евро гръцки активи да бъдат вкарани в нов фонд. Меркел е настоявала всички средства да бъдат използвани за погасяване на дълга, а Ципрас е искал по-малък фонд, който да бъде използван за инвестиции, за да се избегне национално унижение.

В крайна сметка двете страни се съгласиха половината от средствата да бъдат използвани за рекапитализиране на банките, а останалата половина да се раздели за изплащане на дълга и инвестиции.

Първоначално е настоявано фондът да бъде в Люксембург, но после държавите от еврозоната са постигнали съгласие да бъде позициониран в Атина.

В същото време високопоставен представител от еврозоната, който е присъствал на преговорите тази нощ заяви, че Ципрас е бил разпнат по време на разговорите.

„Те разпнаха Ципрас там", поясни източникът.

Източници от ЕС разкриха, че Ангела Меркел и Франсоа Оланд са подложили Ципрас на вербален „уотърбординг" (върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене - б.р.).

Резултатът е ясен - Ципрас ще трябва да прокара безпрецедентни драконови мерки през парламента на страната още в сряда, ако иска Гърция нова спасителна програма, отбелязва „Дейли телеграф".