След 9 години – историческото максимално приближаване на "Нови хоризонти" до Плутон вече е факт, съобщи НАСА.

Автоматичната междупланетна станция на НАСА се приближи на минималното разстояние от 12 500 км от последната планета джудже в Слънчевата система, която човечеството среща отблизо за пръв път.

От американското космическо ведомство посочиха, че по техни изчисления сондата се е доближила до Плутон, но официално потвърждение ще има едва след 13 часа.

Космическият апарат не може да предаде информацията на Земята в реално време. Радиосигналът се очаква в НАСА със закъснение от 13 часа. Той ще покаже, че с апарата всичко е наред.

Скоростта на "Нови хоризонти" по време на тази операция е 14 км/сек. Апаратът с тегло 453 кг има двигател за корекция на движението, но няма запаси от гориво, за да забави скоростта и да навлезе в орбитата на Плутон. Затова, прелитайки край планетата-джудже, той ще продължи пътя си към границата на Слънчевата система.

Времето за снимки и наблюдение на Плутон и неговата луна Харон от минимално разстояние е крайно ограничено - най-важните операции ще отнемат около 30 минути. Всички те са предварително програмирани и трябва да бъдат изпълнени в установеното време, когато "Нови хоризонти" преминава през определени точки на космическото пространство.

Прелитайки край Плутон, "Нови хоризонти" ще направи цветни снимки с резолюция 0,5 км на пиксел и черно-бели фотографии с още по-голяма резолюция – 100 метра на пиксел.

След като прелети край Харон на разстояние от 28 800 км., космическият апарат ще заснеме и спътника на планетата-джудже.

Част от снимките на Плутон трябва да бъдат получени на Земята на 15 юли, а от Харон – на 16 юли.

Пълният обем данни от прелитането край Плутон ще бъде изпратено на Земята през март 2017 година.

През последните дни "Нови хоризонти" вече изследва активно планетата-джудже Плутон. Той например установи, че диаметърът му е с 80 км. по-голям, отколкото се предполагаше и е равен на около 2370 км. Освен това направените от космическия апарат снимки показаха, че повърхността му е червено-кафява. Астрономи дори сравниха по цвят Плутон с Марс.

Учените планират да съставят с помощта на новите данни карта на Плутон и да получат важна информация за строежа и атмосферата му. "Системата на Плутон се е формирала от остатъци от веществото, от което се е образувала Слънчевата система - отбеляза заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грансфелд. - Сега ние възнамеряваме да научим за това много повече".

След като се сбогува с Плутон, "Нови хоризонти" ще продължи мисията си и ще се насочи към други обекти в Куйперовия пояс. В тази област отвъд орбитата на Нептун има десетки хиляди неголеми небесни тела, основно комети и планети-джуджета.

Специалистите се надяват да получат за тях нови данни и да разширят представите си за еволюцията на Слънчевата система.

Мисията "Нови хоризонти" започна през януари 2006 година.

След 9-годишно пътуване и след като измина 4,8 милиарда километра, на 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон, припомня Франс прес. Тогава апаратът се намираше на около 260 млн. км от планетата джудже.

Максималното сближаване на "Нови хоризонти" и Плутон бе наречено от ръководителя на мисията Алън Стърн "срещата на ХХI век". Той я сравни с програмата "Вояджър".

Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Той е втората по големина планета джудже, която обикаля около Слънцето за почти 250 години, така че от откриването му през 1930 г. досега не е изминал дори една четвърт от пътя по орбитата си.