Часове след като стана ясно, че украинският президент е излязъл в болничен, друга новина взриви Майдана, предизвиквайки смесени чувства. След повече от седмица изчезналият и смятан за мъртъв Дмитро Булатов бе открит жив, макар и в окаяно състояние. Мъжът е лидер на Автомайдана, обединяващ доброволци с автомобили, които блокират сгради или улици и подпомагат по всякакъв начин протестиращите от Майдана.
-------------------
Повечето украински телевизии омаловажиха новината. За нея първи съобщи сайтът TSN, който информира, че Булатов е бил бит и измъчван. Мъже с руски акцент са рязали ухото му, след което са го изоставили в селска къща близо до киевското предградие Бориспол. Булатов е бил открит, след като случаен минувач е отворил вратата, по която изтезаваният мъж е блъскал, уточни по-късно телевизия "Канал 5".

Поне е жив, мълвяха протестиращите, проклинайки жестокостта, използвана към лидера на Автомайдана. "За съжаление властите все по-често прибягват към индивидуален терор и това се превръща в тяхна запазена марка. Това брутално пребиване предизвиква тотален шок", коментира Олена Чмир, която е преподавател в киевския университет "Тарас Шевченко".

"Знаете ли, преди да стана журналистка, никога не си бях давала сметка колко опасен може да бъде животът в Украйна за дейните хора, за тези, които мислят и отстояват своята позиция. Убийството на журналиста Георге Гонгадзе преди години и историята с Дмитро Булатов обаче са доказателство за това", казва Олга Войтович от "Канал 5", една от малкото опозиционни телевизии. "Когато разбрах, че Булатов е жив, подскочих от радост. Най-важното е, че е жив", добави тя. 29-годишната журналистка обаче се възмущава от мъченията, на които е бил подложен лидерът на Автомайдан. "Това показва глупостта на властите. В крайна сметка Украйна е европейска държава, на която не подхожда подобно отношение към гражданите й. Не сме в Средновековието и не смятам, че това е начинът за които и да е политици да останат на власт", гневи се жената.

Булатов е в много тежко състояние, но въпреки това се движи без чужда помощ. Мъжът е бил брутално изтезаван. Мъчителите дори са правили опит да извадят очите му. През цялото време е бил държан в тъмно помещение, като в първите дни дори не е получавал храна. "Разпъваха ме, пробиваха и рязаха ушите и лицето ми. През цялото време натискаха очите ми и не можах да видя кой ме измъчва. Похитителите обаче говореха с руски акцент". Това е само част от покъртителния разказ на активиста.

За развръзката около Дмитро Булатов започна да се говори в четвъртък вечерта, след като в 20,30 Юрий Стетс от опозиционната партия "Отечество" написа в профила си във Фейсбук, че 35-годишният лидер на Автомайдана е открит. Опозиционерът обаче спести подробностите, както и не стана ясно дали Булатов е жив. Два часа по-късно телевизионната журналистка Олга Кошоленко пусна снимка на Булатов, от която стана ясно какво е преживял мъжът. Източник, пожелал анонимност, разкрива, че пострадалият активист е приет за лечение в частна клиника в Киев.
Булатов изчезна безследно късно вечерта на 22 януари, когато престана да отговаря на мобилния си телефон. Тогава той протестираше с още 15 активисти от Автомайдана. Мъжете бяха заловени при засада в Киев от наети цивилни, които ги задържаха и след това им нанесоха жесток побой.

Милицията съобщи за отвличането на Булатов едва след като съпругата му информира органите на реда, че той е изчезнал на 23 януари. Случаят напомни историята с активиста от Майдана Юрий Вербитски от Лвов, който бе отвлечен от болницата на 21 януари и намерен мъртъв в гора край Киев ден по-късно.

Конвоят от автомобили, водени от Дмитро Булатов, се превърна в трън в очите на властите. Автомайданът става факт, след като група ентусиасти с автомобили започват да протестират пред резиденциите на украинските политици, като дори дръзват да изразят недоволството си пред резиденцията на президента Виктор Янукович. След развоя на събитията в украинската столица Автомайдана започва да патрулира и да пази голям периметър около площад "Независимост" от провокатори и платени от властите проправителствени активисти. Групата на Булатов подпомага с гориво и продукти протестиращите на Майдана. Привържениците му наброяват около 1000 души, като за автомобилните протести е характерно, че автомобилите са покрити с националния флаг.

"Автомайданът е нова инициатива, характерна за сегашните протести", уточнява Олга Войтович. "Не мислете обаче, че това са обикновени хора, които се захващат с този тип действия, защото нямат какво да правят", добавя тя. По думите й Дмитро Булатов е бизнесмен и сериозен човек. Един от неговите съмишленици е известният украински художник Сергей Поярков. Повечето от участниците в Автомайдана са хора с образование, мнение и позиция. "С времето като че ли властите си дадоха сметка, че Автомайданът е по-опасен от самия Майдан, защото в един момент Булатов започна да става прекалено активен", казва Олга. Тя допуска, че със своите действия и с настояването към опозицията да излъчи един лидер водачът на Автомайдана е изплашил дори самата опозиция.

"Сега всички се молим да оздравее бързо, а ние, журналистите, се чудим как да му помогнем. Изговорихме толкова много покрай неговото отвличане, а сега не знаем каква е адекватната ситуация в настоящия случай", признава Олга.