Гърция има нужда от много по-сериозно облекчаване на дълговото бреме, отколкото кредиторите ѝ са готови да обсъждат. Причината е рухването на икономиката и банковата система на страната в последните две седмици.

Това се казва в поверителен доклад на Международния валутен фонд (МВФ), до който журналисти от агенция Ройтерсса имали достъп.

Новият анализ на гръцкия дълг е изпратен на правителствата от еврозоната късно в понеделник, няколко часа след като Атина и кредиторите ѝ стигнаха до предварително споразумение за трета спасителна програма за Гърция. Тя ще бъде на стойност до 86 млрд. евро, които страната ще получи срещу реформи, приватизации, по-високи данъци и бюджетни икономии.

Драматичното влошаване на състоянието на гръцката икономика и способността за обслужване на дълга предполага облекчаване на дълговото бреме, което трябва да бъде много по-сериозно от предложеното от кредиторите, смятат експертите на МВФ.

Според анализа европейските държави трябва да дадат на Гърция 30-годишен гратисен период за дълговете ѝ, нови заеми, както и сериозно разсрочване на досегашните дългове.

В противен случай кредиторите на Атина ще трябва или да разпишат годишни фискални трансфери към гръцкия бюджет, или да отпишат сериозна част от дълговете на Гърция, се казва още в доклада, цитиран от Ройтерс.