Районна прокуратура Ихтиман повдигна обвинение на шестима души по за принуда спрямо полицейски органи. Наложени им са мерки за задържане за срок до 72 часа. Предстои внасяне на искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 19. 00 часа на 13 юли 2015г. , в РУ – Ихтиман е получен сигнал от жена за счупено стъкло на междуетажна площадка в жилищен блок в града. Веднага е изпратен автопатрул, който на място установил 45-годишния Г.Г. – криминално проявен за средна телесна повреда. Мъжът бил във видимо нетрезво състояние, буйствал и крещял през счупения прозорец. Той е отведен в сградата на районното управление. Случаят е докладван на началника на "Охранителна полиция", след което е разпоредено задържането му по Закона за МВР за срок до 24 часа. По случая са снети обяснения от осем жители на кооперацията.

Към 21.45 часа, патрул от нощната смяна транспортирал Г. Г. до болницата в Ихтиман за рутинен медицински преглед, който да констатира здравословното му състояние. Медиците установили, че той може да бъде задържан. На излизане от болницата обаче двамата младши полицейски инспектори, които извеждали Г.Г., били пресрещнати и нападнати от група мъже и майка му.

Със сила и заплахи те скъсали униформите на служителите на реда, и успели да освободят задържания, след което се разбягали в различни посоки. Г.Г. избягал от мястото с белезниците.

Случаят е докладван на Районна прокуратура – Ихтиман. Незабавно е уведомен началникът на районното управление, извикан е целият полицейски състав, както и допълнителни сили от ОДМВР – София. Г.Г. е бил обявен за издирване, започната е работа за установяване на помагачите му. Г.Г. и брат му са задържани тази сутрин в жилище в кв. "Клисарци" на Ихтиман, където се укривали в продължение на няколко часа.

С цел издирване на участниците в инцидента, охрана на обществения ред и недопускане на ескалация на напрежението и във връзка със заповед на главния секретар на МВР е проведена мащабна полицейска операция на територията на града. В нея са включени около 200 униформени служители, сред които и сили на жандармерията и СДВР, съобщават от МВР. В хода на акцията са проверени 12 адреса, за които е имало данни и се предполага, че там може да се укриват издирваните. На един от адресите в кв. "Изток" са намерени и иззети с протокол за претърсване и изземване седем лични и пет дебитни карти, два тефтера с имена и суми срещу тях, един акт за раждане на жителка на квартала и бележки с ПИН кодове на карти. Собственичката на жилището е отведена в районното управление. Към момента по случая е образувано досъдебно производство за престъпно скриване и унищожаване на документи. Продължават разпитите на притежателите на откритите лични документи. При извършените проверки са установени три камиона с деветима души в тях. Лицата, както и превозните средства са били без документи. Продължава работата по изясняване собствеността и случаите, при които са били използвани тежкотоварните автомобили.

Спецакцията е протекла при много добра координация. В резултат на професионалните и навременни действия не са допуснати ескалация на напрежението и нарушения на обществения ред, съобщават от МВР и допълват, че работата по случая продължава.