Когато си поставяш амбициозната задача да променяш Конституция, с мнозинството, което имаме ние, което не стига, означава, че трябва да влезеш с диалог с опозиционните партии. Когато им говориш, че са мафия, некадърници или психически луди, как ще отидеш да ти подкрепят подобна реформа. Те няма да го направят. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

"Това не е реформа на Христо Иванов, реформата в екологията и инфраструктурата не е реформа на ГЕРБ, реформата в здравеопазването не е реформа на РБ. Те са на целия кабинет. Чух от тук оттам реплики, които не ми харесват. Седмици наред с Христо Иванов, с екипите на ГЕРБ, на РБ разработихме съдебната стратегия. Разговаряхме с политическите партии и с голямо болшинство в парламент, а тя беше приета. Всичко вървеше наред. След това няколко съботи и недели ги събирах, работихме пак, накрая поканих съдия Лозан Панов, съдия Колев, главния прокурор Цацаров, Христо Иванов, Румяна Бъчварова при мен и казах: "Ето, това е предложението на г-н Иванов за съдебната реформа", обобщи Борисов.

След като всичко било обсъдено, Борисов слязъл в МС, заедно с Бъчварова и Христо Иванов, подкрепил това, което се предлага, а и лично обяснил, дори поискал повече неща от това, което се предлага по няколко от темите. "От тук нататък единствената необходимост беше да се отиде в парламента, една по една всички парламентарно представени политически сили да се убедят в това и с една голяма група от тях да се подкрепи промяна на Конституцията и след това да се мине към детайлите в съдебната система. Към това помолих министъра да отключат и тези промени в наказателните, процесуални, граждански и всички останали кодекси, които дават възможност за по-бързо, по-ефективно съдебно производство", заяви Борисов.

Той посочи, че има хора с по 30-40 висящи дела, които обират къщи и апартаменти, крадат коли, продължават да стоят на улицата, не им се сумират престъпленията и те стоят навън. Именно това, искал да се промени, наред с всичко друго в съдопроизводството. "И към днешна дата казах да се избере нов ВСС, който да е от две части - на съдии и на прокурори и парламентарни сили. Дори бройките, хората, всичко това беше уточнено. Считам, че отново има съгласие по тази тема. Съдиите да се избират от тях самите, отдолу нагоре и да няма никакво вмешателство. Третото, инспекторатът да му се усилят на ВСС функциите, за да може да има съдии, които да контролират съдиите. Нито аз да трябва да се изказвам, нито прокурор, нито политици, а самите съдии да контролират действията на съдиите, които нарушават процеса - забавяне на дела или мотиви, които не отговарят изобщо на истината. Трябва да се усили дейността на инспектората", заяви премиерът и добави, че за тези 3 неща има абсолютно съгласие от всички и не виждал проблем и защо се създал такъв.

Борисов припомни, че е отишъл в НС на председателски съвет, заедно с Калфин и Москов и поиска от всички ПГ да подкрепят пенсионната и здравната реформа и те го направили. "Готов съм да отида пак да поискам съдействие по това важно и за навън, и за обществеността, крачка напред да направим в тази посока. Единственото, което знам е, че се води някаква престрелка-абсолютно безсмислена и неустройваща, най-вече обществото и хората, блокираща тази реформа, някаква междуличностни отношения, които се развиват между хора от кабинета и от ВСС. Да се стигне до там, че да ме кани днес ВСС да ходя там. По каква работа да ходя, ако не отида, ще кажат – той не ни уважава, ако отида – ще кажат, ама каква му е работата на премиера да ходи във ВСС", озадачи се Бойко Борисов. Той апелира към всички да се намалят емоциите, обидите и квалификациите.