Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на ООН и Германия) постигнаха историческо споразумение за ядрената програма на Техеран, съобщи ирански дипломат във Виена, цитиран от Ройтерс.

Споразумението ще бъде обявено във Виена, където се водиха преговорите между Техеран и представителите на САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай плюс Германия, известни като "шесторката".

"Компромис е постигнат по всички въпроси, в най-скоро време страните ще обявят резултата", заявил пред ТАСС европейски дипломат.

В централата на ООН във Виена външните министри на Иран и "шесторката" ще приключат преговорите за иранската ядрена програма с пленарно заседание, последвано от пресконференция. Заседанието ще започне в 10.30 часа местно време  (11.30 часа българско).

Според европейския дипломатически източник Европейският съюз ще замрази санкциите срещу Иран до края на годината и ще бъде съгласувано пълното им отменяне.

Проектът за ядреното споразумение предвиждал инспекторите на ООН да получат достъп до всички подозрителни ядрени обекти, включително военните, въз основа на консултации между шестте държави и Техеран.

Дипломатът добави, че ако споразумението бъде сключено, Съветът за сигурност на ООН ще приеме резолюция по иранския ядрен проблем, в най-добрия случай още този месец. Двете страни по споразумението ще започнат да го изпълняват в първата половина на 2016 г. - Иран ще започне да ограничава ядрената си програма, а санкциите срещу него ще бъдат отменени.

Дипломатическият източник каза, че тази информация е предварителна и в нея може да настъпят промени.

Проблемът с иранската ядрена програма е на дневен ред повече от десетилетие, през което бяха предприемани различни дипломатически усилия, за да не се допусне създаването на ядрено оръжие от страна на ислямската държава.

Санкциите срещу Иран, които продължават вече 9 години и във времето бяха засилвани, забраняват износ в Иран на ядрена и оръжейна продукция, на технологии, преки чужди инвестиции в газовата и нефтена промишленост на Иран, вноса на ирански нефт и газ, както и финансови транзакции.