Коктейл от няколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в момента в страната, предупреждават медиците. До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно, а пикът му ще е през август, съобщава Нова тв.

Заради високите температури, посещаването на плажове и басейни епидемиолозите забелязват ръст на заболяванията спрямо миналата седмица с 10 %.

През последната седмица все по-често в медицинските центрове може да се чуят оплаквания от пациенти – лека температура, повръщане, болки в гърлото, кашлица. Според лекарите това са само част от типичните симптоми на ентеровирусите.

Най-често заразата се предава на плажа, където високите градуси на въздуха и настроението занижават хигиената, особено при децата.

При летните вируси заразата се предава чрез мръсните ръце и затова лекарите препоръчват особена хигиена при децата, които за пръв път идват на море. Да не посещават плажовете в обедните часове, когато жегата е най-голяма. Препоръките се отнасят и за възрастните.

Антибиотиците не помагат и затова не се самолекувайте, категорични са докторите. Обезводняването на организма може да доведе до сериозни увреждания.

По традиция пикът на стомашно-чревните инфекции е в края на юли и през месец август. Дали това ще се случи и тази година - предстои да разберем.