ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на БГНЕС. Днес парламентът трябва да избере новият управител на Българската народна банка.

"Всеки кандидат за управител на БНБ трябва да каже в какъв екип от подуправители ще управлява банката в следващия мандат", каза Местан, според когото екипът, с който възнамерява да управлява новия гуверньор следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи при днешното гласуване. "В противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, който няма доблестта да обяви и екипа подуправители, с които възнамерява да управлява през мандата, който по закон му се отрежда", категоричен бе Местан.

Предложението на Местан не бе прието от мнозинството, а в отговор той заяви, че това гласуване дискредитира избора на нов управител. След като искането му бе подложено и на прегласуване и отново не се прие, ДПС напусна пленарната зала.

Мнозинството в пленарната зала обаче прие друго предложение, дело на Янаки Стоилов от БСП. Зам.-председателят на парламента предложи след дискусията в залата да има възможност и за въпроси към кандидатите за нов гуверньор. Отхвърлено бе предложение на Велизар Енчев за отлагане на днешното гласуване на наследник на Иван Искров докато Конституционния съд не се произнесе по жалбата на над 70 депутати, които оспорват процедурните правила за избор като противоконституционни.

Малко по-късно пред журналисти в кулоарите на парламента Местан обясни, че ДПС не е напуснала окончателно залата, а депутатите са излезли да обсъдят ситуацията. В рамките на приетата по предложение на Янаки Стоилов процедура за задаване на въпроси ДПС ще зададе на кандидатите въпросът за техните подуправители и с оглед отговорите им може и все пак да участват в гласуването, обясни той.