Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да се поддаде на натиск и няма да си подаде оставката. Той обаче допълни, че живеем в свободна държава и уважава правото на протест на всеки.

„Няма да си подам оставката. Право на всеки е да протестира, да иска оставки и да се аргументира“, каза обвинител №1 пред bTV.

„#Оставка“ освети Съдебната палата

Междувременно надпис „#Оставка“ освети Съдебната палата в София тази нощ. Акцията бе с искане за оставка на Цацаров и в подкрепа на съдебната реформа.

Цацаров обяви и че няма да отиде при протестиращите, за да чуе техните аргументи, защото има достатъчно други ангажименти.

Главният прокурор отрече да води война с правосъдния министър Христо Иванов. За проверката, започнала по медиен сигнал срещу правосъдното министерство, той обясни, че е насочена срещу длъжностни лица, а не срещу министъра.

„Ако някой твърди, че проверката срещу правосъдното министерство е насочена срещу Христо Иванов и реформата, се лъже“, каза още Цацаров.

Главният прокурор коментира и доклада на парламента за КТБ. „Как стана така, че тези, които приеха доклада в парламента, заметоха истината и написаха че КТБ е съществувала като пирамида?“, попита той.

Цацаров зададе и въпроса дали някой се съмнява, че КТБ е било най-гледаното бижу на властта, която си го е гледала добре.

„В моя мандат смятам, че делото ще стигне до съд и няма да бъде прикрито нищо“, беше категоричен главният прокурор.

Главният прокурор коментира и промените в Конституцията. Той обясни, че не може да приеме популисткия подход към съдебната реформа и отсече, че системата не може да бъде променена с лозунги.

Цацаров прогнозира, че измененията в Конституцията няма да съберат нужната подкрепа в парламента. Той предрече, че в най-добрия случай промените могат да бъдат приети около Коледа.

„До броени дни обвинителният акт срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров ще влезе в съда“, обяви още главният прокурор. Той обясни, че прокуратурата няма нови данни за братя Галеви, въпреки информациите в медиите къде се намират те.

„Некадърници“ в прокуратурата

„Задържането на хора като братя Галеви може да се осъществи по реда на международната правна помощ. Ако има наистина данни, а не публикации, ще се задействаме“, каза Цацаров.

„В прокуратурата има некадърници, определени некадърници. Има много шлака, която с течение на времето трябва да изтече“, каза още обвинител №1.

Протест тази вечер

В социалната мрежа Фейсбук за тази вечер се организира протест от 18.30 часа пред Съдебната палата. Той е под наслов: „Протест за #ОСТАВКА на главния прокурор и подкрепа на Правосъдната реформа“. Над 3000 души са заявили, че ще присъстват на протеста.

Причините

До организирането на протеста се стигна след като миналия вторник Временната парламентарна комисия за промени в Конституцията отхвърли предложените текстове. Това стана заради отсъствието на депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев и от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро.

Към момента управляващите не могат да осигурят подкрепата на 160 народни представители. За целта е нужно към управляващото мнозинство да се присъединят депутати от БСП лява България и/или от ДПС. Срещу предложената редакция на основния закон се обявиха и депутатите от АБВ, „Атака“ и част от БДЦ.

Промените в Конституцията трябваше да се гласуват в пленарна зала още тази седмица, но се очаква това да се случи най-рано на 22 юли.