Уволненият за педофилия бивш ректор на Софийската духовна семинария отец Захарий Дечев, известен в Бургас и с жестоките побоища над съпругата си на публични места, е вилнял миналата седмица в Свободния университет. Това разказаха ужасени студенти-задочници. Причина за скандала била етървата на поп Захарий – Магарита Дечева, съпруга на брат му.Роднината на Захарий защитила на 8 юли сутринта дипломна работа по специалността „Социални дейности и консултиране“, държавната изпитна комисия й написала четворка. Около час след края на изпита отецът влетял в университета и започнал да крещи из атриума, ригатните му стигали до тавана заради акустиката и като цяло били заповеди незабавно да се явят виновните за четворката на етървата му, съобщава "Флагман".

„Ние очаквахме пред залата доц.Татяна Коцева – директор на Програмния съвет по социални дейности и психология, която беше и председател на изпитната комисия - да обяви резултатите пред нас, когато един пълен човек на средна възраст и с брада започна да крещи в коридора.

Заплашваше, че всички ще разберем кой е той и как се пишат бележките в този университет.

Крещеше, че бил доктор, бил издал книги и т.н., а преподавателите ни за нищо не ставали. Искаше комисията веднага да се събере и да поправи оценката. После разбрахме, че става дума за колежката Маргарита и за поп Захарий“, разказаха възмутените студенти. Според тях, доц. Татяна Коцева вървяла по коридора със зам.ректора по учебната част доц.Ивелина Динева. Динева очевидно се познавала с отеца и опитвала да го успокои, но безуспешно. Той искал линч за тримата от комисията – за доц. Коцева, за втория член - известния психотерапевт и ръководител на Центъра по семейно и сексуално планиране доц. Румен Бостанджиев, както и за доц.Ицка Дерижан – един от изтъкнатите български специалисти по социална работа с деца и социална психология. Доц. Дерижан била рецензентката на дипломната работа на етървата.
След като

отецът наругал доц.Коцева в коридора, затова, че се опъвала да поправи оценката в протокола,

ставрофорният свещеник хукнал с ругатни към Учебния отдел да пише жалба срещу нея и колегите й.
Привечер отец Захарий, явно преценил, че не е кой да е и няма защо да изчаква официалния отговор на вуза, затова звъннал направо на ректора проф. Галя Христозова – с тон, нетърпящ възражение. Той продължавал да настоява да се събере комисията и да си преразгледа решението. Такова нещо в правилника обаче нямало и би било прецедент с невъобразими последици върху авторитета на преподавателите.

„Няма да навлизам в подробности. Познаваме се с отец Захарий. Той заяви, че имал близка при нас и че била неудовлетворена от оценката на дипломната й работа. Искаше да се преразгледа. Така, както той обаче си представя нещата, няма как да станат. Има процедура и ние ще я спазим съгласно закона“, заяви проф.Хистозова. Според нея, когато дипломантът не е удовлетворен, той трябва да се яви отново на защита на следващата сесия, която ще е през септември т.г.. Но това не означава, че автоматически се гарантира по-висока оценка. Досега проф.Христозова не помни да е имало подобен случай.

Репортер опита да разговаря с шефката на изпитната комисия доц. Татяна Коцева, но тя категорично отказа коментар.

От наши източници установихме, че етървата защитавала дипломна работа по изследването на дете с хиперкинетично разстройство. Наблюдавала развитието му в девет сеанса заедно с външен психолог и написала своите изводи в практическа дипломна работа. За съжаление обаче не могла да отговори на нито един от няколкото поредни въпроса на доц. Бостанджиев, както и на двата въпроса, които й задала самата рецензентка доц. Ицка Дерижан.

Според отец Захарий обаче и тримата не били никакви учени и си нямали идея какво е да работиш върху практически задачи.

„Кой се обажда? Кой? Кой? Флагман ли?! О, не ми се говори с вас“, са думите на отеца, когато разбра по какъв въпрос е търсен- Понастоящем той работи в църквата в гр.Българово.

Бургаският отец Захарий изкара точно една година като ректор на духовната семинария. През 2011 г. той се върна безславно в Бургас. Светият синод го уволни заради странните проверки в банята на семинаристите, подробно описани от зам.ректора по учебната част Димитър Костадинов – как в църковни одежди и с кръста на гърдите Захарий Дечев изненадвал момчетата под душа, задавайки въпроса: „Защо сте по боксерки, а не голи?“.