Само преди седмица гърците празнуваха, след като отхвърлиха на референдум предложението на кредиторите. Тази неделя обаче улиците бяха пълни с разочаровани и объркани хора, опитващи се да разберат как ще трябва да преглътнат сделка, още по-тежка от тази, която отхвърлиха, пише "Уолстрийт джърнъл".

Шокиращият ход на Ципрас – да се оттегли от преговорите и да обяви референдум – даде начало на драма от невиждани мащаби Премиерът обеща на гръцките гласоподаватели да използва ясното им "не", за да се върне с по-добри условия в замяна на спасителен пакет. Вместо това обаче той подготви мерки, още по-тежки от вече отхвърлените. Така хората, които го подкрепиха на референдума, на практика бяха предадени.

"Гласувах с "не", но всъщност това означава "да". Това някаква шега ли е?", пита 37-годишната Анна Христофориди, която работи в кафене в Атина. 

"Всички бяха щастливи в неделя, това беше зряло решение срещу строгите мерки. Днес имам чувството, че референдумът беше безсмислен", казва 23-годишният студент Мариос Розис, цитиран от агенция "Ройтерс".

Реакцията на младежа – огорчение, примесено с примирение и умора – отразява общото настроение в гръцкото общество. Ликуването от победата на лагера "не" бързо потъна пред очаквания икономически колапс, преди съвсем да изчезне, когато се заговори за трети спасителен пакет.

Дори преди да бъдат обявени отстъпките, провокирани от кризата, в Гърция се разпространи страх, след като банките затвориха. Така икономиката на практика замръзна, пред банкоматите се извиха опашки, а пенсионерите се редяха пред клоновете, за да изтеглят максимума от 120 евро на седмица.

Застрашено от излизане на Гърция от еврозоната, гръцкото правителство представи в четвъртък следобед пакет от данъчни и пенсионни реформи на кредиторите си с надеждата да получи трети спасителен пакет от 53.5 милиарда евро. В петък левият гръцки вестник "Ефимерида тон синтактон" излезе със заглавие на първа страница "Преговори в плаващи пясъци".

"Аз гласувах с "не". И, разбира се, това ново предложение няма връзка с това "не", казва Василис Сика, 20-годишен безработен младеж. "Чувствам се като роб. Те правят каквото си искат, а ние не можем да участваме", допълва той.
"Вижте, Ципрас съвсем се оплете в справянето с тази криза", казва адвокатът Василис Властос. "Гласувах против предложенията на кредиторите на референдума, за да му помогна да получи по-добри условия, но сега, изглежда, това не е било достатъчно. Той се върна на масата за преговори, за да пожертва повече, за да задържи Гърция в еврозоната, и германците все още не го приемат. Те просто ни искат вън от валутния съюз", допълва Властос.

Последиците от объркването ще бъдат големи, прогнозира Джон Димакис, директор на базираната в Атина консултантска компания STR, която провежда проучвания на общественото мнение. "Притеснителен дял от населението демонстрира изключително нерационално поведение, а през последните няколко седмици ставаме свидетели на шокиращи противоречия между това какво хората казват, че искат, как гласуват и кого подкрепят", казва Димакис. "Как можем да разчетем предпочитанията, когато нямаме рационална основа", допълва той.

"Не признавам този вид Европа, която говори само за пари, а не за солидарност, ценности, европейски идеали", казва Костас Фисенцидис, 61-годишен учен. Според него обаче на гърците не е била казана цялата истина. "Объркани сме не защото сме невежи. Объркани сме, защото голяма част от всички това няма логика", смята Фисенцидис.