Следващите 10 дни идват адска жега и суша, живакът в термометрите ще скочи до 40 градуса. Синоптиците уверяват, че времето ще е напълно сухо, без капка дъжд.
Според прогнозите температурите постепенно ще се повишават и около 20 юли живакът на термометъра ще скочи до 40 градуса. Жегата, която заля Западна Европа, постепенно се настанява и над нашата територия.

Още в понеделник ще усетим силните слънчеви лъчи. Най-топло ще бъде в Югозападна България, където не е изключено термометърът да стигне до 33 градуса. Следващите дни също ще са топли, но рекорди не се очакват. Събота и неделя обаче се очертават като изключително горещи.

Лекарите съветват да се пие повече вода

Съветът на лекарите е възрастните и хората с различни заболявания да ограничат излизанията си в най-слънчевите часове от деня и да пият повече вода, тъй като именно през уикенда не е изключено да стигнем до 40 градуса.
Времето ще е идеално за почиващите по Черноморието и планините. Не се очакват почти никакви превалявания, а вятърът ще бъде съвсем лек.

Нивата на реките падат

Междувременно жегата засушава реките у нас. Нивата им продължават да се понижават или се задържат. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Прогнозите са, че тенденцията ще се задържи и през следващите дни, тъй като не се очакват валежи.

Огоста, Искър, Марица, Арда, Струма и Места са около праговете за ниски води. В същото време по-пълноводни са река Провадийска, Камчия и Ропотамо. Нивата на други реки, които се вливат в Черно море, пък са спаднали с около 3 см. Понижение с 11 см има Тунджа.

Експерти прогнозират, че в следващите дни нивата ще паднат още и ще са под средната годишна стойност.