Споразумението с кредиторите ще позволи на Гърция отново да стъпи на крака. Това е заявил след почти 17-часовата среща в Брюксел гръцкият премиер Алексис Ципрас. "Оказахме се изправени пред тежки дилеми и поехме отговорността за решение, което ще позволи да избегнем най-екстремните предложения", казва Ципрас, цитиран от "Блумбърг"."Споразумението беше сложно, нямаше как да се избегне предоставянето на държавна собственост извън пределите на Гърция. Но ние избегнахме плана, който щеше да доведе страната до кредитна криза и крах на финансовата система", казва още гръцкият премиер.

По думите му споразумението с кредиторите ще даде на Гърция финансова стабилност, но без съмнение ще повлече след себе си рецесия. 

"Ние отчаяно се борихме през последните шест месеца и се борихме до край, за да успеем да получим най-добрите условия за това споразумение. То ще позволи на Гърция на стъпи на краката си, а на хората - да продължат тази борба", казва още премиерът Ципрас. 

В понеделник Гърция и кредиторите й постигнаха споразумение за реформите, необходими за започването на официалните преговори за третата 

Гърция ще определи обекти за приватизация на обща стойност 50 млрд. евро, които ще бъдат отделени в специален фонд, регистриран не в Люксембург, както бе предвидено първоначално, а в Атина. Средствата от този фонд - 25 млрд. евро ще бъдат използвани за рекапитализацията на гръцките банки. 

Тази седмица гръцкият парламент ще трябва да гласува постигнатите договорености в Брюксел, за да започне незабавната им реализация. 

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е заявила на свой ред, че европейските страни ще трябва да възстановят доверието си в Гърция. По думите й Еврогрупата в бъдеще ще е готова да разгледа продължаването на кредитите, отпуснати за Атина.