Има споразумение за Гърция, съобщи десетина минути преди 10 часа българско време белгийският премиер Шарл Мишел. Секунди по-късно същата новина разпространи в "Туитър" и колегата му от Малта Джоузеф Мускат.

Това стана минути, след края на поредните консултации в кулоарите и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви поредна сесия на лидерите на еврозоната.

В съобщение, което вече се определя като историческо, той обяви: "Евросрещата на върха единодушно постигна споразумение. Всички са готови за програма на Европейския механизъм за сигурност ESM със сериозни реформи и финансова подкрепа".


Подробностите съобщиха на съвместна пресконференция на Туск с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Съвета на финансовите министри Йерун Дейселблум.

Гърция е приела като част от помощта да приватизира активи за €50 млрд. чрез фонд, който ще бъде базиран в Гърция и ръководен от експерти. Приходите от него ще отидат за погасяване на дълговете на държавата и рекапитализиране на банките.

Според Юнкер двете страни в преговорите са се съгласили за съвместни инвестиции в размер на 35 млрд. евро. Не мисля, че някой се е опитвал да унижи гърците, "това е типично европейско споразумение", допълни той.

Но за това има предварителни условия.
Според канцлера Ангела Меркел до сряда парламентът в Атина трябва да одобри законови промени и мерки, засягащи пенсиите, ДДС, данъчната и публичната администрация. Едва след като гръцките депутати одобрят мерките по споразумението, ще се съберат за ратификация националните парламенти на страните от еврозоната.

Днес следобед Еврогрупата се събира на редовно заседание, на което да се определи дали холандецът ще продължи с още един мандат или ще бъде наследен от испанеца Луис де Гиндос.

Борсите веднага реагираха позитивно

Индесът на водещите компании в еврозоната Euro STOXX 50 веднага се повиши с 1.3%, а общоевропейският FTSEurofirst 300 - с 1%. Индексът на европейските банки се повиши за минути с 1.5%,. Индексите на борсите във Франкфурт, Париж и Лондон (DAX, CAC и FTSE 100 веднага скочиха с между 0.6 и 1.5%).

Еврото веднага поскъпна на борсите, които в азиатската търговия през нощта не се притесниха от драматичните преговори в Брюксел.


Това е и най-дългата среща на лидерите в историята на ЕС след тази в Ница през 2000г., когато уточтяването на националните позиции (при това без новите членове от Източна Европа, те бяха приети през 2004г.) по Съюзния договор отне 18 часа.

Сега срещата на лидерите продължи 16 часа и 40 минути, предшествана от две сесии от общо 14 часа бурни заседания на финансовите министри.




Малко преди края на разговорите те бяха напуснати от президентката на Литва Далия Грибаускайте и от премиера на Слования Миро Церар (той предаде гласа си на холандския премиер и се прибра в Любляна, защото му предстои му среща с генералния секретар на НАТО).