Световъртеж и гадене по време на пътуване могат да развалят и перфектно планирания отпуск. Всъщност става дума за морска болест, чието научно наименование е кинетоза, пише сайтът Bolenzdrav.com. Означава болест на движението. За първи път с това неприятно явление човечеството се сблъсква в началото на епохата на морските пътешествия. Оттук идва и името ѝ.

През Средновековието на моряците им се е налагало просто да свикнат с тези ужасни усещания. Сега сме се научили да се справяме с тази болест в морето. Затова пък почнахме да се борим с нейните симптоми и по време на пътуването с всеки друг транспорт. Типичният световъртеж и гадене можем да усетим в кола, автобус, влак или самолет, т.е. при използването на всяко превозно средство, което създава монотонни колебания. Има няколко ефективни начини да се справим с тези неприятни усещания.
 
1. Кое предизвиква морската болест?

Вестибуларният апарат, който съобщава за положението на тялото в пространството, обърква нашия мозък, възприемащ визуалните сигнали. Така те спират да работят в синхрон, а всеки сам за себе си. Именно това противоречие предизвиква неприятните симптоми.

2. Поведение

Има две неща, които можем да направим, за да намалим световъртежа. Първо – трябва да притиснете главата си към облегалката, така че тя да се движи колкото се може по-малко. Второ – съсредоточете се върху собственото си дишане. Бройте вдишвания и издишвания и се опитайте да не мислите за нищо друго.

3. Музика

Срещу морската болест помага и любимата музика. Причината е в това, че мозъкът преживява удоволствие от слушането и не остава капацитет за реагиране на усещането за дискомфорт. Ако често ви се гади докато пътувате, не забравяйте да си осигурите възможност да слушате любима музика.

4. Адаптация

Нашият организъм умее да се приспособява към всякакви условия. Дори да ви се струва, че морската болест ще ви преследва вечно, това не е така. Колкото повече пътувате с „неприятния" вид транспорт, толкова по-бързо вестибуларният апарат ще се привикне и ще се адаптира към новите условия. Само около 5% от хората не могат да свикнат с люлеенето.

5. Антихистамини

Антихистаминовите препарати активно се използват за лечението на морската болест. Те потискат гаденето и значително увеличават способността за адаптация към новите условия.

6. Плацебо

Много популярни са хомеопатичните препарати. Въпреки че съществуват спорове дали те наистина действат, или помагат повече с ефекта на плацебо, може да опитате. Ако се окаже второто, прочетете няколко възторжени отзива за някое такова лекарство, вземете едно от тях и се насладете на вълшебната способност на мозъка да превърне желаното в действителност.

7. Акупунктурна гривна

Тези загадъчни, но ефективни устройства са се появили в Китай – родината на акупунктурната медицина. Те действително помагат, но не очаквайте бързи резултати. До началото на действие на гривната може да минат и 30-40 минути. Така че в първия половин час стиснете по-силно зъби и се опитайте да гледате в една точка.

8. Лепенка

Гел лепенките също могат да помогнат. Гелът, който се съдържа в пластира, обикновено съдържа екстракт на мента и джинджифил. Тези вещества имат много благоприятен ефект върху нервната система, а оказват и успокояващо въздействие като цяло.