Тарикати завъртяха поредната измама с лотарията „Зелена карта”. От името на Консулския център в щата Кентъки изпращат имейли, с които съобщават, че лицето „Х” е избрано по Програмата за разнообразяване на имигрантския поток на САЩ. За издаването на американска виза обаче искат „късметлията” предварително в рамките на седмица да плати такса в размер на 875 долара.Сумата набъбва пропорционално според броя на хората, които ще го придружават, като за децата не се предвижда отстъпка. Парите трябва да бъдат преведени по банков път по сметка на посолството на САЩ в Полша, съобщава "Марица". При по-предни измами трансферът бе уж чрез дипломатическото представителство на Америка в Лондон. В писмото се предупреждава, че ако не се спази срокът за регистрация от 7 работни дни с персоналния код, който е приложен, и не се плати навреме, човек губи правото си да замине за страната на неограничените възможности. 

Уважаеми... бихме искали да ви съобщим, че сте един от избраните от лотарията Зелена карта. Можете да живеете постоянно в САЩ като американски гражданин, да влизате и напускате страната, когато пожелаете. Също да работите, да учите, или да инвестирате. Ще получите здравеопазване, образование, социално осигуряване и други ползи. Моля, кликнете на връзката по-долу за да започне процеса на интеграция в Съединените щати възможно най-скоро. Това пише в част от лъжливото писмо. Подробности около издаването на визата и начина на плащане са описани в линк http://state-sva85a1937900.diversityvisa-state.com/. Същият имитира сайта за проверка, препоръчван от посолството на САЩ в София - https://www.dvlottery.state.gov/. Човек лесно може да се заблуди, защото и на двете места фигурира емблемата на Консулското бюро в САЩ. Разминаване има само в шрифта и част от текста в банерите. 

От отдела за визови услуги на Държавния департамент към посолството на САЩ предупреждават за зачестили фалшиви имейли от мними представители на американското правителство. Целта била да се получат пари от участниците в лотарията Зелена карта. Уточняват, че кандидатите по програмата могат да получат имейли от американското правителство, с които им се напомня да проверят статута си онлайн посредством сайта за проверка, но няма да получат уведомително писмо или имейл, с който им съобщават, че са спечелили от лотарията. Освен това таксите за молбите за виза от лотарията за Зелена карта се плащат на касиера в американското посолство или консулство по време на насроченото интервю. Американското правителство никога не изисква пращането на пари предварително чрез чек, платежно нареждане или паричен превод. 

Също така Държавният департамент не подкрепя, не препоръчва и не спонсорира каквато и да е информация или материали от уеб сайтове, които завършват на „.com”, „.org” или „.net”, независимо от тяхното съдържание. Някои сайтове и имейли се стремят да подведат клиентите и обществеността, че са официални уеб сайтове на американското правителство. Те са създадени така, че да изглеждат като официални уеб сайтове, често дори имат изображения на американското знаме, Капитолия, Белия дом или Статуята на Свободата. Помнете, че всеки сайт, чийто адрес не завършва на „.gov”, трябва да бъде смятан за подозрителен, предупреждават още щатското посолство.