Гръцкият премиер Алексис Ципрас е излязъл да говори по телефона за излизането от Еврозоната. Това се е случило преди минути, предаде от Брюксел репортер на Нова телевизия. Най-вероятно премиерът на южната ни съседка ще търси подкрепа за позицията си за тежкото решение, предполагат запознати.

Страната му е изправена пред непосилна сделка. А тя е следната – до сряда вечерта Гърция трябва да направи много сериозни реформи, които не успя да направи през последните 5 години. Трябва да приеме нов НПК, който да улесни процедурите по несъстоятелност. Другото условие – Гърция да заложи собственост във фонд, който да бъде регистриран в Люксембург.

Разговорите в Брюксел продължават 14-ти час. Към момента около 10 страни в Еврозоната са склонни да приемат идеята за излизането на Гърция.

В същото време пратеникът на bTV в Атина съобщи, че тази сутрин истерията пред банкоматите се е разпалила с нова сила. Седмицата започва с опашки, след като стана ясно, че банките няма да отворят скоро.

Междувременно стана ясно, че твърденията на американския телевизионен канал FOX, че МВФ е изискал оставката на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, не отговаря на истината. Това заяви пред ТАСС официален представител на организацията, пише агенция "Фокус".

„В този слух няма истина“, увери служителят на Фонда.

Преговорите за предоставянето на икономическа помощ за Гърция, изпаднала в дълбока финансова криза, се водят в Брюксел вече няколко поредни дни. В разговорите участват представители на Атина, ЕС и МВФ.