В Удмуртия съдебните пристави са арестували стадо овни заради задължения на техния собственик, съобщи Лента.ру. Удмуртия (1,6 млн) е република в състава на РФ, влиза в границите на Приволжския федерален окръг.Общото задължение на стопанина на овните възлиза на 1,5 млн рубли (под 30 хил. евро). Стадото от 51 животни е оставено на отговорно пазене на длъжника. Ако мъжът не погаси дълга в течение на 10 дни, стадото ще бъде продадено на търг.

В Руската федерация е нещо нормално да се арестуват домашни животни на длъжници. През май пристави в Калуга са арестували стаффордски териер, чиято стопанка отказала да заплати на съседката под нея 12 хил. рубли (около 200 евро) за ремонта на наводненото жилище. В Ставрополския край е арестувана котка порода Донски сфинкс заради задължение на стопанина към банка от 200 хил. рубли (под 4 хил. евро).

В Петербург са арестувани две змии боа, в Тюмен пък са прибрани кон и две понита, в Тамбовска област приставите са арестували за дългове 50 елена.

В края на януари в Държавната дума е внесен законопроект, забраняващ изземването на домашни животни заради дългове.

Вносителите считат, че арестът на животни „не е пазарна мярка, а обикновен психически натиск, съпоставим с вземане на заложници”. Подобни методи стават пряк път към банкрута на длъжника, защото го подтикват да вземе необмислени заеми с висока лихва за изплащане на дълга.