Турция трябва да преразгледа външната си политика по отношение на Близкия изток и арабския свят, за да стане отново източник на вдъхновение на страните от тези региони, заяви бившият президент на югоизточната ни съседка Абдула Гюл.

Според него било жалко, че ислямските страни се консумират една друга, докато палестинският въпрос остава нерешен. В тази насока Турция трябвало да помогне на тези държани, което според него може да стане като Анкара подобри отношенията си с всички тях. С тази цел е необходимо преразглеждане на външната политика на Турция в близкия изток и към арабския свят и възприемане на по-реалистичен подход, подчертал Гюл.

Гюл, заедно със сегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, са основатели на управляващата от 13 г. Партия на справедливостта и развитието. Сегашният премиер Ахмет Давутоглу, който преди беше външен министър, е смятан за архитект на външната политика на Турция. Когато беше дипломат №1 в Анкара, той въведе подхода "нулеви проблеми със съседите". Това в крайна сметка се превърна в "нула съседи" за Турция, след като отношенията на Турция с близки и далечни съседи се обтегнаха едни след други, коментира в. "Тудей`с Заман".