"Ние, българите, не сме най-голямата заплаха", заяви българският бизнесмен и банкер Цветан Василев в обширно интервю за германския вестник "Ханделсблат". Конгломератът на Василев допринасял с над 10 на сто за българския брутен вътрешен продукт, посочва "Ханделсблат", цитирайки самия банкер.
Европейските правила от десетилетия гласят, че това е съюз със свободно движение на хора, услуги и капитали, но в момента ЕС не е готов да приспособи рамковите условия на старите принципи. Това означава, че през изминалите години нещата са се объркали, посочва бизнесменът пред германското издание.

Старите страни членки не бива да са изненадани след разширяването с нови страни от Югоизточна Европа, че българите напускат родината си. Това е нормално, при положение че заплатите в Западна Европа са десет пъти по-високи, отколкото в България и в Румъния, отбелязва той.  Западна Европа се страхува, когато става дума за имиграцията, защото трябва да се изправи срещу собствените си проблеми, казва Василев, изразявайки съмнение, че българските или румънските имигранти ще бъдат най-голямото предизвикателство за Европа.

Сега солидарността е станала доста непопулярна тема, отбелязва бизнесменът, сравнявайки положението със случаите на Испания, Португалия или Гърция в края на 20 век. Ако Европейската комисия не промени политиката си, в бъдеще още българи ще напуснат родината си, предупреждава той.

В България имаме свободата да спорим публично за всичко, но проблемът е, че не намираме общи цели, за които да си струва да се борим политически, заключва Василев пред "Ханделсблат", допълвайки все пак, че според него политическата система в страната ни "много скоро ще се промени".