При специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Казанлък са задържани петима на възраст между 25 и 55 години за притежание на незаконно оръжие.

Акцията е за пресичане на престъпна дейност, свързана с придобиване и незаконно притежание на оръжие, съобщават от ОДМВР. В хода на операцията, непосредствено след извършена сделка по продажба на незаконно оръжие, са задържани лицата К. К. на 47 г. от с. Горно Черковище, община Казанлък, Р. Т., на 55 г. от гр. Казанлък, Ю. Е, на 51 г., гражданин на Република Турция, със статут на продължително пребиваващ в Република България чужденец, С. С. , на 25 г., от гр. Стара Загора и И. С., на 51 г., от гр. Стара Загора.

При извършено претърсване в "Опел Вектра", управляван от С. С., е намерен и иззет пистолет "Макаров", калибър 9х18 мм., без идентификационен номер, с резба на цевта, пълнител за него и 1 брой шумозаглушител.

При извършено претърсване в "Тойота Рав 4", управляван от К. К., е намерен и иззет още един пистолет "Макаров", калибър 9х18 мм., без идентификационен номер, също с резба на цевта, пълнител за него и 1 шумозаглушител, а при извършения личен обиск на лицето е намерена и иззета сумата от 980 лв.

При последвало претърсване и изземване на адрес в Казанлък, в апартамент обитаван от К. К., са намерени и иззети 96 броя боеприпаси за пистолет "Макаров", калибър 9х18 мм.

Във вила обитавана от Р. Т., намираща се в землището на с. Горно Черковище, е намерен пистолет марка "BLOW MINI MOD 2000", калибър 8 мм. Извършено е претърсване и изземване и във вила, съседна на вилата, обитавана от Р. Т. Същата е обособена като работилница, с намиращи се в нея настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли и е свързана със захранващ кабел за електрически ток с вилата, обитавана от Р. Т. Намерени са и са иззети: 13 броя цеви, различни по калибър и дължина, огнепроводен шнур с дължина 143 см., 4 боеприпаси калибър 9х18 мм., 1 боеприпас калибър 5х45 мм., 3 възвратни пружини, 10 кръгли гумени шайби с отвор в средата.

Лицата са задържани за срок до 24 часа в Първо РУ – Стара Загора и в РУ – Казанлък. По отношение на Ю. Е., К. К. и Р. Т. са образувани досъдебни производства за извършени престъпления по чл.339, ал.1 от НК. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава.