При него гледките на градове и колоритни местности се редуват като на филм.
Речните круизи са особен вид почивка. Те позволяват дори и познати места да бъдат видени от съвсем друг ъгъл, да бъде усетена красотата на една страна, без да се налага непрекъсната смяна на хотелите. В последните години това е вълнуващо пътешествие в каютите на луксозни кораби, на чист въздух и с възможност всеки ден да бъдат разгледани нови градове и местности. Вероятно затова речните круизи са един от най-бързо развиващите се сегменти на туристическия пазар. Ето и някои от най-привлекателните пътешествия от този тип според класациите на различни туристически сайтове.

Дунав
За мнозина това е осъществена мечта. Круизът е много търсен, защото минава през много европейски държави. Среща се в различни варианти надолу и нагоре по течението. Повечето предлагани пътувания започват в малкия германски град Пасау към Будапеща. Много популярен е и круизът в обратна посока, който тръгва от унгарската столица и минава през още две европейски столици - Братислава и Виена. Пътуванията се осъществяват от април до ноември и продължават около 7 дни. Макар и редки, такива пътешествия през пролетта и есента се организират и от България, като се тръгва от Русе до Виена и Пасау и обратно.

Рейн
Тази река е пълноводна с много притоци и по нея плава цял флот. Голямата част от водите и? текат на територията на Германия. Но това не означава, че екскурзионната програма се ограничава само с тази страна. Рейн извира в Швейцария, а завършва в холандските канали. Много туристи са на мнение, че най-красивият участък е между германските градове Кобленц и Бинген. На този круиз туристите могат да се насладят на пейзажи, включително средновековни замъци, лозя, живописни градове, излезли като от приказките. За най-популярен се смята маршрутът от Швейцария до Холандия и обратно, т.е. по цялото протежение на реката.

Той започва в Базел, преминава през пристанища в Германия и Франция (Страсбург) и стига до Северно море, като завършва в Амстердам. 

Дуеро
За мнозина река Дуеро ще е истинско откритие. Тя пресича красиви лозя на тераси и средновековни градчета в Португалия и Испания. Бреговете и? са видели разцвета и залеза на много цивилизации - от римската до келтската. Един от основните поминъци по течението е лозарството. Затова и една от основните атракции на круизите по тази река са дегустациите на вино. Особено колоритен става пейзажът при преминаването на долината Алту-Дору в Португалия. Тя е известна в цял свят като родината на портвайна. Най-голямото пристанище на Дуеро е Порту, намиращо се там, където реката се влива в Атлантическия океан.

Рона
Пътешествието по Рона е един от най-добрите начини чужденецът да се запознае с културата, чара и живописната природа на Франция и да види изключително притегателните райони Прованс и Бургундия, известни в цял свят с вината си и качествената си кухня.

По бреговете на реката са разположени и някои от най-интересните градове с богато историческо наследство, като се започне още от древността. Сред тях са Арл, в който обикновено започват пътешествията, Авиньон, Виен, Лион и други.

Енисей
Енисей е една от най-дългите реки в света (3487 км) и най-пълноводната в Русия. Круизът по нея е уникална възможност за опознаване на величието на природата на Сибир. Тръгва се от Красноярск към Северния ледовит океан. Финалът на круиза е в пристанище Дудунка, където реката е толкова широка, че от единия и? край не се вижда другият. Бонус е посещението на мястото на падането на Тунгуския метеорит и пресичането на Полярния кръг.

Мисисипи
САЩ пък се гордеят с пътешествията по Мисисипи, за които всички деца мечтаят, след като са прочели романите на Марк Твен за приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин. Пътуването по Мисисипи е като истинско връщане назад във времето - Америка може да бъде видяна такава, каквато е била преди 150 г. благодарение на колесните параходи. По крайбрежието се редуват десетки интересни паметници от времето на Гражданската война, както и някои от най-старите плантации в САЩ. Тук има много градчета, които пренасят пътника във викторианската епоха, както и на улиците, на които са се раждали блусът и джазът. 

Амазонка
Круизът по Амазонка е истинска експедиция по най-пълноводната река на планетата. Тя все още е дива и продължава да очарова изследователите, които се стремят да разкрият тайните и?, скрити в джунглите. Днес все пак този тайнствен свят е много по-достъпен. По реката се движат кораби от всякакви категории - от лодки и салове до лайнери, предлагащи петзвезден лукс. Но дори и при пътувания с тях от време на време се налага да бъдат напускани разкошните каюти и да се сяда в лодка, за да се стигне до бреговете. Макар Амазонка да тече през 6 южноамерикански държави, маршрутите на круизите са ограничени основно между бразилските пристанища Манаус и Белен. Корабите с по-малки размери стигат и по-нагоре по реката в Икитос в Перу, което включва голям брой девствени кътчета.

Мъри
Това е най-голямата река на Австралия (дължина 2270 км). На този континент повечето реки пресъхват през лятото, но не и Мъри. Също като Мисисипи и нейните води досега са набраздявани от колесни параходи, които връщат пътешествениците в XIX в. Тогава реката е била единственото свързващо звено между вътрешните територии на континента и крайбрежието. Покрай брега са подредени древни селища, плажове със златен пясък и пищни зелени гори. 

Нил
Доколкото Египет се е разраствал по брега на Нил, круизът по тази река е един от най-добрите начини да се види и почувства тази страна и цялото великолепие на древността, включващо пирамидите и сфинкса. Първите любители на нилските круизи били британците, които бягали в Египет от студените английски зими. Агата Кристи също обожавала тази дестинация, а круизите по нейно време са описани в романа и? “Смърт край Нил”. Днешните пътувания включват посещения в Кайро и Александрия, а други стартират от Луксор в посока на Асуан. В последните няколко години има спад заради влошената ситуация със сигурността в страната.

Меконг
Меконг минава през Китай, Мианмар, Лаос, Виетнам, Камбожда и Тайланд. Спускайки се по реката, пътешествениците ще станат свидетели на интересна смес мъжду съвременни градове и плаващи села от миналото. В зависимост от маршрута круизът може да включва посещения на такива невероятни места като древния комплекс от храмове в Ангкор Ват в Камбоджа или плаващите селища и пазарите по делтата в Южен Виетнам. На практика круизът по Меконг е най-добрият начин да се види истинският живот на Азия.

Яндзъ
Това е най-дългата река в Азия и третата в света след Нил и Амазонка. По маршрута на круизите е язовирът “Трите гърла” - грандиозно хидротехническо съоръжение. По-нататък могат да бъдат видени и трите прочути клисури: Силин, У, Цютан. Всяка скала буквално пази уникална история или легенда. Яндзъ е дом и на много изчезващи видове като китайския алигатор и речния делфин. Продължителността на круиза по реката може е цял месец. Трагичният инцидент от началото на юни, когато преобърнал се кораб в реката доведе до смъртта на близо 450 души, вероятно поне за известно време ще намали наплива по този маршрут.