В съдебната реформа не ме притеснява разделянето на ВСС на две камери. Притеснява ме че се представя като единствен модел за защита на магистратската общност. Притеснява ме, че при разделянето на две квоти, прокуратурата ще изпадне в по-голяма зависимост заради политическата квота. Притесняваме е говоренето за мястото на прокуратурата

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в интервю за БНТ.

Политиците да кажат ясно къде е мястото на прокуратурата – в или извън съдебната власт. Това трябва да се стане ясно, за да може да има съдебна реформа, призова вицепрезидентът. Тя уточни, че това не може да стане без Велико народно събрание. "Никой не излиза ясно да артикулира, да каже какво иска да стане с прокуратурата – да остане в съдебната, или да се върнем назад с 25 години и да я пратим в изпълнителната власт", подчерта Попова. Да се работи така заобиколно, зад кулисите – да правим едни стъпки, а да говорим друго, това няма да доведе до резултат, смята тя. А ако ти не говориш открито, ако го правиш с нападки срещу прокуратурата – това ще ни върне във време което е недемократично.

"Съдебната власт е част от държавната власт и когато се предприемат реформаторски стъпки е хубаво да има дебат – предварителен разговор. Съдебната реформа продължава години наред. Тя не започва от днес. Ако съдебната реформа не се подкрепи, не бъде обмислена, не бъде припозната като своя, много е трудно тя да се случи. Дори да не се случат сега конституционните промени, няма как да не се случи реформата. Въпросът е в това какъв модел сме имали, какъв е на конституционно ниво. И тогава да решим кое да бъде продължено, коментира Попова, като подчерта, че 22 години от живота й са минали в прокуратурата и милее за това. ВСС се предлага да е на две колегии – на съдии и на прокурори. Като бях правосъднен министър с това започнахме. Трябваше да бъде направен анализ дали работи този модел, постигнат с много диалог в магистратската общност, смята вицепрезидентът.

"Повече от 15 години при този модел на съдебна власт, ние работихме с усвояване на европейски пари за обединение на магистратската общност. Колко курсове се правеха, за да постигнем тази общност. Сега се казва, че независимостта може да се постигне като махнем прокурорите. Това говорене, този подход е неправилен и води до разединение на обществото. Не се говори така – разделиш ли, проваляш устоите, които предлагаш. Нека в условия на социална сплотеност да направим тези стъпки, които хората очакват. Ако не сменят тона и не извадят целия си замисъл на реформата – и конституционна, и на съдебната власт, реформата няма да се случи", заяви Попова.

За идеята на президента за референдум, Попова предпочете да я коментира, когато референдумът се случи. " Този референдум ще изисква отговор с да и с не, но "да" няма да бъде съчетан с възможност някои неща веднага да се случат. Въпросът е сложен, итервенира се на ниво на конституция. Референдумът не е въпрос да го насрочиш. Това са сложни неща, засяга основния закон. Референдумът е мярка за демокрация – да допълня – референдумът е и начин на употреба", каза Попова.

Тя определи, че "днес е сложно време , време когато хората държавите живеят много разделени. Преди 24 години бе подписана нашата конституция. Днес е важно преди всичко да поставим въпроса какво да направим, как да работим за България. Да помислим каква е тайната за благополучието на нашето общество", заяви вицепрезидентът като подчерта, че нямаме нужда никой да ни побутва, "защото каузата е България – чрез национален просперитет".

Попова зададе риторичния въпрос защо след като сме изпълнили всички технически изисквания, не ни приемат в Шенгген. Като членове на ЕС по важни теми стоим в периферията – Шенген, паричния съюз, подчерта тя. Според нея, за да се променят нещата, трябва да имаме да определим националната ни кауза – а тя е България. Иначе нито ще ни чуят, нито ще ни обърнат внимание.

За отношението към Русия Попова отново се върна на тезата, че тя вярва в силата на диалога. "Какво е бъдещето на глобалния свят в момента – има множество хора, които дебатират че бъдещето е да работим за партньорски общества, да се свързваме народите държавите за просперитет. Това се случва чрез сътрудничество и диалог. За да се постигне тази цел за партньорски общества, винаги стои диалога. Отказът от диалог води до социално разслоение, до големи неравенства, до желание за превъзходство, за диктат. На нас единственият изход е диалог и разбирателство. Ние знаем опорните точки за просперитет - това е да работим за мир и просперитет. Ние сме гранично общество –между изтока и запада. Ние принадлежим към запада, но историята ни ни свързва с изтока.

Моята кауза като вицепрезидент е единението. Без да работиш за България, за това единение, то няма как да бъде постигнато, подчерта Попова.

От интервюто стана ясно, че Попова одобрява намерението на премиера Бойко Борисов да поиска помощ за загубите на България в размер около 80 млрд. евро заради ембаргото на Русия. "Така се прави, казва се че имаме проблем, обръщаме се и искаме. Каузата за солидарност е ясна. А политиците непрекъснато в своите слова ни назидават. Каузата на солидарността – това е да помогнеш на другия, за де са реши някакво неравенство. Прав е премиерът, но трябва пламенно да работи за това" заяви Попова. Според нея за бежанците също се е оказало, че на ниво ЕС не може да се постигне решение за квотите. "Сега се оказва, че трябва да си обмислим политиките и да решаваме във вътрешен план проблемите".