Учени успяха да поставят съставки на ментовото масло и канелата в миниатюрни капсули, за да унищожат бактерии и да стимулират растежа на клетки, които играят важна роля за лечението на рани, съобщи ЮПИ.

Предишни изследвания установиха, че етеричните масла, които съдържат екстракти от растения и цветя, са ефикасни антимикробни агенти при обработване на рани с препарати.

"Етеричните масла и други природни съставки напоследък са смятани за алтернативни вещества в борбата с патогенните бактерии, но учените се затрудняват да създадат терапия въз основа на антибактериалните им свойства", заявиха авторите на изследването от Масачузетския университет в Амхърст.

В рамките на изследването ментово масло и цинамалдехид – съставка, която придава аромата на канелата, били вкарани в кварцови наночастици. Оказало се, че микрокапсули от тези частици са ефикасни срещу четири вида бактерии, единият от които е резистентен към антибиотици.

Освен антибактериалните си свойства, тази комбинация от масла стимулира растежа на фибробласти – вид клетки, които са от голямо значение при лечение на рани.