Промените в Закона за съдебната власт ще получат нужната подкрепа и от опозицията, заяви председателят на парламента Цецка Цачева във Враца. Според нея още във вторник на извънредното пленарно заседание ще бъде определен новият гуверньор на БНБ.

Председателят на парламента призова за разумен подход от всички парламентарни групи към предстоящият дебат и гласуване в пленарната зала на промените в Закона за съдебната власт, съобщи БНР.

"Лош момент се падна чисто времево за извършването на тези много важни промени в конституцията. Предстоят и местни избори - това във всички случаи дава сила на емоцията на между различните политически партии", заяви председателят на НС.

Относно тиражираната в медиите възможност левицата да подкрепи промените срещу избора на Мая Манолова за национален омбудсман, Цачева заяви: "Времето ще покаже, въпреки че до момента колегите от БСП лява България заявиха, че не подкрепят промените. Считам, че в един дебат и специално на първо гласуване, когато се подкрепя философията и принципа за промяна, е възможно те да променят мнението си, защото многото работа за конкретната редакция на текстовете предстои между първото и второто гласуване" коментира Цачева.