От доста дълго време не съм се чувствал така както днес. Първите, които започнаха да скандират срещу мен и да ме обиждат бяха футболни хулигани от един сръбски отбор.

Това каза сръбският премиер Александър Вучич, срещу когото днес в Сребреница бяха хвърляни камъни, пластмасови бутилки и обувки. Вучич присъства на поклонението в Сребреница където преди 20 години босненската сръбска армия изби над 9000 души.

Продължавам да подавам ръка. Съжалявам за близките на загиналите, които днес бяха допълнително унижени, заради някакви будали, каза още Вучич след извънредното заседание на кабинета в Белград. Той уточни, че освен "очилата и малко болки в ръката" няма други наранявания. "Какво искахте да направя да дойда тук с превързана глава", попита журналистите сръбският министър-председател. Според него на едно място "оградата е била премахната" и това няма как да не е било забелязано от силите на реда. Премиерът уточни, че "футболните фенове от Сърбия не са участвали във физическото нападение срещу него".

Вучич каза, че все още не е говорил с босненския лидер Бакир Изетбегович. "На него никога нещо подобно няма да му се случи в Сърбия. Ще го посрещнем с хляб и сол", каза още Вучич.

В мемориалния комплекс край Сребреница "Поточари" Вучич бе посрещнат и от огромен плакат върху, който бе изписано казаното от него точно преди 20 г. - 11 дни след геноцида в Сребреница. "За всеки убит сърбин ще избием 100 мюсюлмани".

Босна днес отбелязва двадесет години от геноцида в Сребреница. Останките на 136 наскоро идентифицирани жертви бяха погребани в мемориалния център "Поточари" до останките на други над 6000 мюсюлмани, избити през 1995 г. Над 50 000 души присъстват на церемонията.

По време на войната хиляди мюсюлмански мъже и момчета бяха избити от босненските сърби, след като те поеха контрола над Сребреница. Това е най-мащабното убийство на европейска почва от Втората световна война насам.

И двамата босненски сръбски лидери - генарал Ратко Младич и Радован Караджич се намират в ареста на Международния Трибунал за военни престъпления в Хага. Те се обвинени в извършване на военни престъпления и геноцид по време на тригодишната война /1992-1995г./ в Босна и Херцеговина.