Американски учени откриха два вида акули и скат в кратера на действащ вулкан и заснеха животните на видео. Рибите се чувствали прекрасно, независимо от високата температура и повишената киселинност на средата, съобщава „Дейли Мейл”.Заради екстремните условия в кратера на вулкана Кавачи в южната част на Тихия океан учените можели да потапят камерата най-много за един час. По време на един от сеансите на дълбочина 45 метра океанолозите видели във вътрешността на кратера два вида акули, а също така един скат, медуза и няколко други риби.

„Едрите морски животни могат да живеят и в много гореща вода с високо ниво на киселинност. Остава само да се разбере как са успели да се адаптират към тази екстремна среда”, заявява инженерът Бренън Филипс, който ръководил снимките.

Кавачи е е един от най-активните подводни вулкани на югозападната част на Тихия океан. Намира се на юг от остров Вангуну. След първото му засечено изригване през 1939 г., той е продължил да изригва и да пода под морското равнище осем пъти. По време за изригването му през 2003 г. се образува остров с площ от 15 кв.м., но малко след това той изчезна.