Вече е ясно с какви бюлетини ще гласуваме на местните избори наесен. От Централната избирателна комисия (ЦИК) подготвиха образците по-рано с идеята да остане повече време за разяснителна кампания.

Причината е, че се очакват най-сложните избори. Ще гласуваме едновременно за кмет, общински съветници, районни кметове и евентуално на референдум.

По-различното в бюлетината е, че квадратчетата с номерата на кандидатите, в които ще отбелязваме гласа си, са разположени в средата ѝ, отбелязва Нова ТВ.

От лявата им страна ще бъдат имената на партиите или коалициите, които ги издигат. А от дясната – имената на самите кандидати.

Изглежда лесно, но това съвсем не е единствената бюлетина, с която ще се занимаваме наесен.

Новата бюлетина всъщност се оказа позната – от генералната изборна репетиция на частичния вот в Сърница през март. Пак оттам обаче дойде и печалният опит с огромния брой недействителни бюлетини – объркаха се над една шеста от избирателите.

Затова от ЦИК сега са решили да побързат с показването на бюлетината и обясненията как тя се използва.

Къде е проблемът? На местните избори отново ще гласуваме с преференция. Тя ни дава право да гласуваме не само за партия, но и за предпочитан кандидат от нейната листа.

Как да не ни препъне преференцията? Първо гласуваме за избраната от нас партия. И чак след това можем да изберем предпочитан кандидат от нейната листа.

Друг мащабен проблем се очертават множеството избори, които ще правим на 25 октомври. На места ще се гласува с по 5 бюлетини – за кмет на община и кметство, за общински съветници, за районни кметове плюс референдум. Затова и призивът – хората да влизат в тъмната стаичка с ясен план за кого ще гласуват.

И още нещо важно – на този вот могат да гласуват хората само с постоянен и настоящ адрес в България от поне 6 месеца. Уседналостта изисква избирателят да е живял в населеното място, където ще гласува, също половин година.

Но ако не отговаря на условието за уседналост, трябва да си търси името в списъците по старото жителство.

И още – неподвижните хора с увреждания могат да гласуват в така наречената подвижна урна, но трябва да си я заявят поне 20 дни преди изборите. А ученици и студенти ще имат право на 3 дни ваканция, за да гласуват по постоянния си адрес.