Татяна Дончева призна, че симпатизира на правосъдния министър. "Откакто е създадена партията ни декларираме, че настояваме за радикална съдебна реформа, включваща промяна в Конституция, включително и Велико народно събрание, ако се налага", заяви тя пред bTV."Нашите симпатии са на страната на Христо Иванов, но симпатията ни не е безкритична. Симпатиите ни са, защото той е поставен между небето и земята, с изключително формална подкрепа от Бойко Борисов. Премиерът не му дава карт бланш да пипа прокуратурата, а без това няма съдебна реформа", обясни лидерът на "Движение 21". 

"Ако започна отново да говоря за олигархичните зависимости на съдебната система, се опасявам, че зрителите ще ме възприемат като Мирча Кришан и краставицата", каза още Дончева, но поясни: "Българската съдебна система просто е лишена от воля да се справи. Преплитат се политически групи с олигархически възможности, с масонски ложи, с чисти олигарси. Това, което трябва да се знае е, че имаме проблем различен от Румъния и не е достатъчно да намерим някоя маковейка, за да го решим."

"Злите сили диктуват избора на Висшия съдебен съвет. Няма разлика между тези, избрани от парламентарната квота и избраните от съдебната квота. Проблемът датира от 2003 г. насам. Проблемът е, че тези хора са достатъчно мощни да си излъчат софийски прокурор, апелативен прокурор и да решават всичко в съдебната система", каза юристът. 

Татяна Дончева отказа да назове поименно "злите сили", но заяви, че ако се обърне внимание на хората, които са повече от 10 години в системата, кой ги е сложил и кой ги подкрепя, за никого няма да остане съмнение кои са те. "Дори и да ги поканите в студиото си и да ги разпитате, не очаквайте да измъкнете признание от тях", каза Дончева.