Руската информационна агенция ТАСС е променила изречения от интервюто на премиера Бойко Борисов за санкциите на ЕС срещу Русия. 

Агенцията е спестила част от казаното от министър-председателя, а други думи дори са заменени.

Това стана ясно, след като бе разпространен пълен видеозапис на разговора, направен от правителствената информационна служба.


Публикуваме сравненията между интервюто и първоначалния текст, публикуван от руската агенция.

Според ТАСС:

"Днес е време на санкции. От една страна, наложени са санкции на Русия, от друга – приложени са контрасанкции на Руската федерация към Европейския съюз. От това положение губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на икономиката на никоя държава".

"Голяма част от сферата на туризма, селското стопанство и търговията е свързана с Русия. Затова ние понасяме големи загуби. Разбира се, тази ситуация в голяма степен нервира и московското ръководство. Никак не е случайно, че президентът (Владимир) Путин доста остро се изказа за България. Уверен съм, че е имал основания за това.В резултат станахме без вина виновни, без да имаме никакво желание, още по-малко цел (да се стремим) отношенията между България и Русия да станат хладни. Моля се на Бога големите началници (лидерите на ЕС и САЩ) по-бързо да се разберат и санкциите да бъдат отменени".

Оригинал:

"Днес е време за санкции. От една страна, санкции към Русия, от друга страна, контрасанкции от Русия към Европейския съюз. Нещо, от което всички губят. Санкциите не могат да бъдат нещо хубаво за икономиката на която и да е държава. Още повече ние сме много свързани. България като лоялен член на НАТО и Европейския съюз поддържа санкциите, но в същото време ние губим много. Защото голяма част от туризма, голяма част от селското стопанство, традициите, които имаме в търговията, са с Русия и загубите ни са големи. Това, разбира се, до голяма степен нервира ръководството в Москва и неслучайно от Анкара президентът Путин беше много остър към България. Сигурно и има основания за това. Така че, без да имаме вина, без да имаме такива цели, отношенията между България и Русия охладняха. Аз съм прям човек, не съм дипломат, трудно мога да намеря по-заобиколими думи, които да се харесат на всички и не ми е това целта".

Какво още казва министър-председателят в интервюто:

Бойко Борисов заявява, че България твърдо подкрепя санкциите срещу Русия.

"Решението на Европейския съвет се взема с 28 гласа, всички трябва да гласуват. И това е общата позиция. България е гласувала в подкрепа на санкциите и ги подкрепя”, категоричен е Борисов, помолен за личното му мнение по повод санкциите спрямо Русия заради анексирането на Крим от Украйна. 

Премиерът добавя още, че България е малък играч на международната сцена и кризата в отношенията между Запада и Русия трябва да бъде решена от президента на САЩ Барак Обама, на Русия Владимир Путин и лидерите на Германия Ангела Меркел и на Франция Франсоа Оланд. Той използва изразът: “Моля се на Бога големите началници по-бързо да се разберат.”

“България е много доволна от членството си в ЕС. ЕС прави много за България и заради това ние сме толкова изряден член”, подчертава още веднъж Борисов. След тази реплика премиерът изброява сумите, усвоени от страната ни, откакто е в ЕС. “Комунизмът направи 4 км тунел за метро, благодарение на ЕС вече са 67 км в София. При комунизма имахме две недовършени магистрали, сега правим над 300 км”, изтъква Борисов.

Той отправя и послание към президента на Русия Владимир Путин:

"България работи активно в Европа, за да изчисти проекта за газопровод “Южен поток” от геополитическите измерения и той да може да бъде осъществен. Нужно е обаче и спазване на Минските споразумения за мир в Украйна."

“Говорил съм с всеки важен човек в ЕС за проекта и съм обяснявал, че той е изгоден за България”, казва премиерът.

Сред хората, пред които е лобирал за осъществяването на газопровода, той изброява президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, канцлера на Германия Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и премера на Великобритания Дейвид Камерън.

“Тръбите за морския участък на “Южен поток” все още са в българските пристанища, а платформите за полагането им са в Черно море”, добавя Борисов.

"Доходите в България ще станат като германските, ако българите се научат да работят като германците", казва още Борисов в интервюто си за ТАСС. След тези думи той кани журналиста да отиде в германски град да види как работят хората, да мине през българските дискотеки и гръцките таверни, за да разбере откъде идва разликата в доходите.

"Чувствителен ръст на доходите в България може да се очаква при ръст на икономиката от 7-9%, а не както е в момента при 2 на сто", заявява министър-председателят във видеозаписа от интервюто.

“Не можем всички останали 27 държави да се наредим пред Германия за заеми и помощи”, казва Борисов по повод кризата в Гърция. Според него южните ни съседи трябва да направят реформи, но уточнява, че не иска "да им дава акъл".