Без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство, кабинетът няма да падне.

Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Момчилград, където заедно с лидера на ДПС Лютви Местан прерязаха лентата на нова пречиствателна станция.

Коментарът на Борисов бе в отговор на въпрос дали евентуален провал на правосъдната реформа може да събори кабинета.

Такива коментари направи лидерът на ДСБ Радан Кънев в няколко интервюта в последните дни. По думите на Кънев, ако готвеният от правосъдния министър нов Закон за съдебната власт не получи подкрепа от Народното събрание през есента, правителството няма да оцелее. 

"Мисля, че нито е здравословно това говорене, нито е правилно, нито има някакъв смисъл. Това за падането на правителството могат да го мислят само хора, които искат да дестабилизират държавата.

Имаше предишен кабинет, спряха всички еврофондове и държавата замря. Ако не бях направил това правителство, ако не бях направил всички компромиси и не бях благодарил 100 пъти на всички партии за усилията им да има кабинет и парламент, ситуацията у нас щеше да е като в Гърция", заяви Борисов.

"Сега всичко върви добре, но изведнъж пак започваме да говорим, е, като паднем, какво ще стане! Нови избори, нови мнозинства и малцинства ще ни върнат с година назад. Влезе съдебната стратегия в парламента, гласува се, направихме много усилия да подготвим разбирателство и да се приложи тя.

Правихме многократни срещи със съдии и прокурори заедно с правосъдния министър, публично я представихме в парламента и в МС. Когато обаче искаш да променяш Конституция, трябва да си наясно, че с гласовете, които имаш, не можеш да го направиш. Когато обаче не са ти по силите 160 гласа, отиваш да говориш с опозицията, независимо дали е БСП, ДПС, "Атака", БДЦ, независими депутати и всички останали", обясни ходовете си в името на съгласието Борисов.

Той уточни, че неслучайно подкрепя правосъдния министър Христо Иванов, но той забавил във времето разговора с опозиционните партии, отворил много фронтове и затова нещата "зациклили",  и това бил единственият упрек към него.

Борисов изрази надежда, че заедно с Радан Кънев и Реформаторския блок ще проведат разговорите с опозицията, за да потърсят консенсус и да съберат необходимите 160 депутати за поправки в Конституцията.

"Защо трябва да говорим всеки ден с ултиматуми, кой щял да излезе от коалицията, ами ако аз изляза, какво ще стане – без ГЕРБ правителство не може да има в никакво мнозинство.

Айде пак почваме въртележката за служебно правителство, айде няколко месеца то управлява, после вотът ще съвпадне с местните избори плюс референдума, влизаме в зимата, кой иска това да се случи на държавата, нека да го каже!

Сутрин, докато се обличам, гледам анонсите по телевизията – правителството ще падне, клати ли се то, защо го клатят. Аз ни най-малко не се усещам нито разклатен, нито разколебан, защото с колегите полагаме огромни усилия и резултатите ни са видни, нещата си вървят, защо да падаме", коментира Борисов.

"На гърците им помагат САЩ, Русия и европейците, а Орешарски не можеше да влезе в кабинет в Европа. Това ли искате пак да ни се случи", запита премиерът.

Той подчерта, че България в момента е остров на стабилност, включително и етническа, и описа като прекрасен диалогът му с Реформаторите, с Патриотичния фронт и с АБВ. "Тези взаимоотношения ще се усложнят по изборите, но това е един модел, с който ще покажем на хората как надвиваме личното и партийното си его, за да мислим за народа и държавата", коментира още Борисов.

По-добре да има съгласие и да върви напред държавата, отколкото да правим дребни хитринки, отговори той на въпроса има ли затопляне в отношенията на ГЕРБ и ДПС.

Лютви Местан също не даде конкретен отговор има ли специален знак в днешното им присъствие в Момчилград заедно, а подчерта, че диалогът му с Борисов е единствено по оста "власт – опозиция".

"Никой не е казал, че трябва да има Берлински стени между властта и опозицията, по теми от национален и обществен интерес трябва да има нормален диалог между властта и опозицията, подчерта Местан.