Софийски градски съд пусна под гаранция от 10 хиляди лева шефа на "Техномаркет" Николай Китов.

Днес съдът гледа разпределена на съдия Мими Петрова мярка. Мярката на Китов обаче не е окончателна и тя може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.

Николай Китов, представител на Съвета на директорите на "Техномаркет" АД и на "К и К Електроникс" АД, беше задържан при полицейска операция на 7 юли в София.

Той е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, във връзка с водено международно следствие по наказателен процес за данъчни престъпения по схемата "Карусел", касаеща доставки в областта на консумативната електроника. По молба за правна помощ от Републиканската прокуратура при съда в Монца, Софийска градска прокуратура е поискала и получила от Софийски градски съд разрешение за извършване на претърсвания и изземвания на домашния и служебните адреси на Китов в столицата.

В хода на операцията Николай Китов е установен и задържан. Извършени са претърсвания и изземвания в жилището на Китов и в офисите на дружествата "Техномаркет" АД и "К и К Електроникс" АД.