Учени от университета на Тасмания свързаха периодите на еволюционни промени със сблъсъка на континентите, съобщи ДПА.

В периодите след сблъсък на континентите океаните са били богати на хранителни вещества, обясни проф. Рос Лардж. Неговият екип направи откритието с лазерна технология, с която изследва пиритни зърна от различни епохи от целия свят.

"Заради ерозията на новите планински вериги богатите на минерали скали, излизащи на повърхността при сблъсък на континентите, стигат до океаните и осигуряват хранителни вещества за живота там - каза проф. Лардж. - Животът процъфтява и еволюцията се ускорява. Когато няма тектонични сблъсъци, в океаните изтичат по-малко минерали и животът става по-труден. В тези периоди са масовите измирания на видове."

Рос Ландж и екипът му изследват 4000 пиритни зърна, които са химически отпадъчен продукт от малки създания, живеещи на океанското дъно, за да установят какви хранителни съставки съдържат.

"Досега специалистите мислеха, че нивата на хранителните съставки в океаните са били сравнително постоянни през последните 700 милиона години. Пиритът разкрива, че те са се покачвали и спадали и това съвпада със сблъсъка на континентите", каза проф. Лардж.

Той заяви, че откритието не е в конфликт с теорията на еволюцията на Дарвин, а я допълва с това, че в основата са тектонични явления.