Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Държавата Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух бе приет днес от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Посланик Мадбух сподели пред Негово Светейшество, че палестинците съжителстват мирно помежду си без да различават хората според тяхната религия, че считат вярата за личен въпрос, който касае отношението на човека към Бога. Като каза, че Палестина в продължение на векове е била символ на мира, на мирното съжителство между хората от различни вероизповедания, посланикът изрази пред Негово Светейшество тревогата си от нарастващото насилие в Близкия Изток. За посланик Мадбух "всяко използване на религията за всяване на омраза и противопоставяне е опасно" и това, което върши т.нар. Ислямска държава няма нищо общо нито с вярата, нито с родолюбието, а това е тероризъм срещу човечността.

"Да са благословени усилията ви за въдворяване на мир във вашата родина и блага воля между човеците", благопожела патриарх Неофит и отправи думите, с които Господ Иисус Христос е поздравил учениците си след славното си Възкресение "Мир вам!". "Салам алейкум" или "Мир вам" - това е и поздравът, с който се поздравяват всички мюсюлмани. Призивът към мир, любов и взаимно уважение между хората са общи за всички религии и ние трябва да се държим към онова, което ни обединява, а не към онова, което ни разделя", каза посланик Мадбух.

В хода на разговора патриарх Неофит каза, че Светите земи винаги са били притегателно място за християните от цял свят, че за православните българи традицията на поклонението по местата, където се е родил и живял Господ Иисус Христос е вековна и че дори в тези смутни временна българските поклонници не престават да посещават Светите Зами и да срещат топлото гостоприемство на местните жители, съобщиха от Светия Синод.

В края а срещата посланик Ахмед Ал Мадбух поднесе в дар на Негово Светейшество патриарх Неоофит изработено от седеф изображение на Тайната вечеря.