Глобалното затопляне свива терените, където живеят земните пчели в Северна Америка и Европа, като тези така важни за опрашването насекоми напускат най-южните и горещи части на хабитата си, но не успяват да се преместят на север, където климатът е по-хладен, казват учените, цитирани от агенцияРойтерс.

Изследователите използвали данни от периода 1901 – 2010 г. за да проследят 67 вида пчели и установили, че

насекомите са се отказали от около 300 км от южния край на районите, които наричат дом на двата континента.

Учените не открили доказателства за пестициди или унищожаване на местообитанията на пчелите и хвърлят вината върху повишаващите се температури, отчетени откакто изменението на климата започна да се ускорява през 70-те години на миналия век.

"Това е менгемето на климата", казва Джереми Кър, биолог в университета в Отава. "Пчелите намаляват невероятно бързо и пръстовите  отпечатъци на причинените от човека климатични промени са навсякъде", добавя той.

"За нас още по-невероятно е, че

тези ефекти често са почти идентични на различните континенти и се случват с еднакво темпо в Европа и Северна Америка",

обяснява Кър.

Рязкото намаляване на земните пчели в континентален мащаб застрашава сигурността на селскостопанските култури и тяхната икономическа устойчивост. Земните пчели опрашват много растения, които служат за храна не само на хората, но и на дивите животни.

Пчелите губят най-южните части от местообитанията си, на фона на повишаващите се температури, но

за разлика от други видове, те не са се преместили на север в по-гостоприемна територия.