След като в медийното пространство и от представители на полицейските синдикати и МВР бяха изразени съмнения относно това защо в „Господари на ефира“ са скандалното видео с полицейско насилие 7 месеца след заснемането му, продуцентът на предаването Джуди Халваджиян пусна отворено писмо, в което обяснява причините за забавянето на материала.

"От една страна за нас беше важно да мине известно време, за да може да предпазим хората, заснели видеото от спекулации или реваншистки действия от страна на засегнатите полицаи от Първо РПУ.

От друга страна, момента, в който излъчваме дадени материали, е винаги плод на програмно решение, част от регулярния процес при реализирането на „Господари на ефира“.

В историята на Господарите неколкократно сме имали и дори в момента имаме случаи с материали, чието излъчване отлагаме във времето от гледна точка на гледаемостта – някои теми са по-релевантни в определени моменти от телевизионния сезон, като например темата за незаконно строителство на морския бряг е особено актуална, когато наближи летния сезон.

Освен това ние зорко следим актуалните теми и проблеми в обществото и когато имаме материал, който в дадения момент е свързан с актуални събития, ние го излъчваме, без да ни интересува коя страна и как ще засегнем".

Халваджиян окачествява още опитите да се измести фокуса и общественото внимание от същинските проблеми в системата на МВР като "абсолютно неуместни".

"В конкретния случай, по-важно е съдържанието на това видео, а въпроса кога точно е излъчено е от второстепенно значение. Повече от година повтаряме и излъчваме материали за ръководството на Първо РПУ в София от този период.

Комисар Даниел Пашов и главен инспектор Никола Панчев са хората, ръководили управлението освен по времето на актуалния случай, така и когато момиче беше обвинено, че е скъсало униформата на полицай.

Тогава в поредица от репортажи ние доказахме, че това не вярно, а Даниел Пашов и Никола Панчев манипулираха и се опитаха да прикрият случая. Месеци по-късно разбираме, че вместо двамата да бъдат уволнени заради случилото се, те всъщност са повишени: Панчев е началник на Охранителна полиция на обл. Варна, а Пашов вече е старши комисар и е назначен за директор първа степен на Областна дирекция МВР – Варна", казва той и допълва:

"Това е поредното доказателство, че „рибата се вмирисва откъм главата.“

"След тези, а и други случаи, истински важният въпрос е защо и до кога подобни практики ще продължават в МВР? Защо тези, които най-много би трябвало да спазват и прилагат законите, не само не го правят, ами и ги нарушават?", завършва продуцентът.

Междувременно стана ясно, че днес Софийската районна прокуратура (СРП) е образувала наказателно производство

и е разпоредила разследване срещу Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев за това, че в гр. София, на 19 декември 2014 г., и четиримата – в качеството им на полицейски органи при изпълнение на службата си, са причинили на Веселина Китова и Александър Грошанов леки телесни повреди.

В хода на проведената в кратки срокове предварителна проверка от органите на СДВР са събрани достатъчно данни, че при извършената полицейска проверка и последвалото я задържане на Китова и Грошанов разследваните полицейски служители са превишили служебните си правомощия и употребената от тях сила е надскочила необходимите предели.

Като законен повод за образуване на делото прокуратурата се е позовала на предаването "Господари на ефира".