Ръководителите на ЕК, МВФ и ЕЦБ днес ще обсъдят последния план за гръцки реформи, представен от Атина в опит да се избегне финансов колапс, съобщиха източници от ЕС.

"Ние трябва да говорим на най-високо ниво", каза неназованият източник пред АФП, според когото конферентният разговор между Жан-Клод Юнкер, Кристин Лагард, Марио Драги и Йерун Дейселблум ще започне в 11 часа GMT.

"Четиримата ще обсъдят гръцките предложения, защото трябва да се проведе съвместен анализ по време на срещата на финансовите министри от еврозоната в събота", добави източникът.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас изпрати пакет предложения и реформи до кредиторите само два часа преди изтичането на крайния срок в полунощ. Друг източник поясни, че пакетът Ципрас "създава свобода на действие, за да се преговаря и да се избегне "Grexit". Предложението на Ципрас в 13 страници отстъпва по няколко ключови точки, на които управляващата партия и гръцките избиратели яростно се противопоставяха. Среща на върха на лидерите от 28-те страни от ЕС трябва да се проведе в неделя.

Междувременно Германия отказа да коментира предложенията на Атина, но каза само, че вижда много малка възможност за отхлабване на условията за погасяването на дълга. "Виждаме много малка свобода на действие за преструктуриране и други подобни", заявиха от германското финансово министерство.