Под ръководството на Специализираната прокуратура се провежда разследване срещу организирана престъпна група, занимаваща сe с изнудване и рекет на проституиращи лица в гр. Варна.

Ръководител на групата е бивш полицейски служител в Охранителна полиция – Варна, специализирано подразделение за охрана на обществения ред и борба с масовите безредици.

На 08 срещу 09 юли 2015г. на територията на гр. Варна е проведена полицейска операция от сектор "БОП"-Варна. Задържани са ръководителят на групата – Веселин Жеков – бивш полицейски служител и четири от членовете на групата – Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов. Петият член на групата - Свилен Цонев не е открит и се издирва, съобщиха от спецпрокуратурата.

Веселин Жеков е привлечен като обвиняем за това, че на територията на гр. Варна в периода от началото на месец май 2014г. е образувал организирана престъпна група, създадена с користна цел и с цел съгласувано да се извършват престъпления – изнудване и рекет на проституиращи лица. От образуването й до края на месец септември 2014г. Жеков е ръководил престъпната група.

Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са обвинени в това, че в периода от началото на месец май 2014г. до края на месец септември 2014г. са били членове на тази група.

Иван Балинов и Иван Иванов са обвинени и за това, че в периода месец май – месец септември 2014г. в гр. Варна, при условията на продължавано престъпление, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага са принуждавали различни проституиращи лица да им дават по 100 лева седмично. Деянията им са осъществени чрез използване на сила и заплахи. Нанасяли са побой на изнудваните лица, включително и използвайки метални тръби, отправяли са им заплахи за физическа саморазправа, че ако не им заплащат исканата сума, ще бъдат причаквани, пребивани и осакатявани. Престъпленията са извършени по поръчение на разследваната организирана престъпна група.

По досъдебното производство са разпитани 16 свидетели. Извършени са разпознавания.

Веселин Жеков, Иван Балинов, Иван Иванов, Здравко Вълчев и Антон Бицов са задържани от Специализираната прокуратура до 72 часа и предстои утре – 11 юли 2015г. - да се внесе искане в Специализирания наказателен съд за вземане на най- тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо всички обвинени лица.