„Аз не съм човек, който си мени мнението от днес за утре така, както го направиха колегите от „Позитано", които за една седмица излязоха с шест различни позиции. Случаят е приключен. Забравете". Това заяви Георги Първанов в отговор на призива на Сергей Станишев за помирение.

В четвъртък лидерът на БСП апелира да се постигне единна листа на левицата и хората от АБВ да отидат на заседанието на Националния съвет на партията в събота. „Никой и нищо не може да бъде над БСП и България. Заслужава си да загърбим и личните пристрастия, и политическата си амбиция", заяви Станишев в четвъртък.

Преди това във вторник Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция, че социалистите, които работят за АБВ са отпаднали от партията и са се самоизключили. В събота Националният съвет трябва да потвърди изваждането им от партията.

Бившият вътрешен министър Румен Петков подчерта, че не си струва да се ходи на пленума. „В понеделник ни изключиха, във вторник ни самоизключиха, в сряда продължиха напред, а в четвъртък ни призоваха. Трудно мога да направя прогноза в събота каква мисъл ще осени ръководството. Не мисля, че апелът на Станишев да отидем и да си побъбрим е чистосърдечен", отсече Петков.

Първанов допълни, че повече няма да отговаря на вътрешнопартийни нападки, а ще се съсредоточи върху разработването на програмата на АБВ за евроизборите. „По същият начин на изборите през 2001 г. аз заложих на градивното - докато другите се замерваха с копромати, аз се опитах като кандидат-президент да си свърша работата", напомни ексдържавният глава.

Според него с искането за референдум Росен Плевнелиев прави много голяма услуга на управляващите от БСП и ДПС. „По този начин президентът отклонява трайно обществения дебат от важни, значими и болезнени въпроси, които обикновено са предмет на една предизборна кампания", допълни Първанов. По думите му има логика да се питат хората по избирателни въпроси, тъй като резултатът на многомесечните усилия на комисията за изработване на Изборен кодекс начело с Мая Манолова бил доста скромен и не се различавал съществено от завещания от Искра Фидосова. „Когато Избирателният кодекс бъде окончателно приет, вероятно ще имаме основания да говорим за законодателство „Фидосова – Манолова", коментира лидерът на АБВ.

Първанов призова президента да уточни каква част от депутатите смята, че трябва да бъдат мажоритарно избирани. „Едно е да избираш 1 депутат, друго е да са 31 /какъвто беше оня деформиран вариант през 2009-а/, съвсем различно е да са 120, на което аз държа", посочи Георги Първанов. Според него този вариант с 120 пропорционални и 120 мажоритарни депутати е близък до германската система, при която гласовете, подадени за мажоритарните кандидати, не се губят, а се натрупват на сметката на съответната партия. Бившият президент разкритикува БСП и ДПС, които „влизат с бутонките и отхвърлят всичко, което президентът предлага. С това те правят голяма услуга, не толкова на президента, колкото на ГЕРБ. Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка в подкрепа на референдума", обясни Първанов. По думите му подписката ще даде положителен организационен ефект за ГЕРБ – Бойко Борисов ще мобилизира своите структури и ще привлече онези, които са разочаровани от него, но виждат в допитването позитивна идея.

"Моето предложение, което едва ли ще бъде чуто, е мнозинството да влезе в разговори с президента и заедно да определят параметрите на мажоритарния елемент, заложен в предложението на президента", заключи Първанов.
Той постави и въпроси около хипотезата за задължителното гласуване - ще има ли санкция за негласуващите и каква ще бъде тя. "А какво правим с безработните?"

При електронния вот пък не е ясно как ще бъде контролирано дали и кои от българите в чужбина са гласували, а и как ще бъдат санкционирани по силата на задължителното гласуване.

Първанов предположи, че участието в евентуалния референдум ще бъде под прага на легитимност и затова е трябвало Плевнелиев предварително да отиде на консултации с парламентарните сили за промени в закона за референдумите за сваляне на прага.

"Ако референдумът се провали поради ниска активност, президентът трябва да понесе политическата отговорност и да си подаде оставката, подобно на генерал Де Гол във Франция", каза още Първанов.