БСП, ДПС, АБВ и БДЦ сезират КС за промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложени от здравния министър Петър Москов, предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Емил Райнов от БСП припомни, че след приемането на закона левицата написа писмо до президента да наложи вето и да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи. "Той не беше загрижен и законът излезе в Държавен вестник. Затова пристъпихме към следващата стъпка и започнахме събирането на подписи, за да дадем решението на Конституционния съд (КС). В събирането на подписите, освен БСП се включиха ДПС, АБВ, БДЦ, както и независими депутати. Събраха се над 61 подписа, които ще бъдат внесени в КС днес", обясни той.

Райнов поясни, че се обжалват две норми в ЗЗО-едната включва разделянето на пакети на основен и допълнителен, а другата-привилегията държавата да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя осигурява.

Джевдет Чакъров от ДПС пък коментира, че движението е заявило категоричната си позиция в пленарна зала, че ще сезира компетентните институции с оглед на дискриминационните текстове в закона. След КС обмисляме да сезираме и Комисията за защита от дискриминация, добави Чакъров.