Много хора живеят под постоянен стрес. И често това продължава с години. Натрупването на стрес в организма е равностойно на бавно самоубийство.
Как да се измъкнете от порочния кръг на непрекъснато ядосване, поддаване на негативни мисли и проблеми, които съсипват здравето?
Преди всичко осъзнайте, че сте изпаднали в непрекъснато стресово състояние, а след това последвайте тези съвети:

1. Зарежете кофеина
Давате ли си сметка колко много кофеин поглъщате на ден? Вероятно ще си кажете, че не е вярно, защото пиете по една-две чаши кафе на ден. Не забравяте ли за безалкохолните напитки, чайовете, студените чайове, така нареченото „леко“ разтворимо кафенце?
Да не забравяме и десертите, в много от които се съдържа кофеин.
Ето така натрупването на тази стрес-образуваща субстанция кара организма да се чувства още по-зле.

2. Упражнявайте се
Упражненията служат не само за постигането и поддържането на стройна фигура. Те са мощен способ за премахване на стреса. Ако се съпротивлявате да посещавате фитнеса редовно, то поне правете леки и прости упражнения у дома!
Повярвайте, има значение!

3. Сбогом, късно лягане!
Вярно е, че едно денонощие не стига за всички задължения и занимания, които имаме. Но организмът си иска своето! А то е истинска, пълноценна и дълготрайна почивка.
И преди да обявите, че нямате време за такива почивки, защото сте затрупани с работа, а и няма кой да гледа децата, поспрете! Не става дума за отпуск, става дума за нещо много по-обикновено и нормално – сънят!
Сънят е нещото, без което организмът не може да функционира правилно. Направете усилие да си лягате навреме и да спите задължително по 8 часа на денонощие.
Забравете за гледането на телевизия или работата на компютър в малките часове на нощта. В името на здравето ви е.

4. Гняв = „вие губите!“
Овладейте гнева си. Той не ви помага да се освободите от стреса. Напротив – действа като катализатор, провокиращ секрецията на хормони на стреса, които остават дълго в кръвта ви, докато се успокоите, а и след това.
Колкото по-ядосани сте, толкова по-малко можете да погледнете на стресовата ситуация трезво, за да се справите с нея. Не позволявайте на другите да ви дразнят и да провокират у вас пагубни емоции и изблици. Наложете си да застанете над ситуацията и да погледнете на нея трезво. Философското и хитро решение винаги е по-добро от силовото.

5. Действайте бавно
Хората под стрес имат една обща черта – те действат незабавно, нервно и най-вече емоционално на ситуациите.
Обратното дава много повече ползи. Колкото повече време си оставите за осмисляне на ситуацията, толкова по-леко ще я понесе организмът ви, а и по-адекватно ще реагирате вие.

6. Задайте си въпроса „Защо?“
Преди да вземете трудно решение винаги си задавайте въпроса „Защо?“. Задавайте си го и когато се чудите как да реагирате, какво да отговорите, когато някой прави нещо, с което не сте съгласни.
Питайте се „защо“ най-вече, когато се ядосате или се поддадете на негативната емоция. Наистина ли трябва да допускате да се чувствате зле? Или е възможно нещата да се случат по друг начин?