Варненецът Николай Маринов, който в момента е професор в Германия, направи уникален жест за града. В писмо до редакцията той информира, че дарява безвъзмездно двуетажната си къща на ул. „Парижка комуна”, като единственото му условие е тя да бъде превърната в детска градина, лечебно заведение или дом за възрастни хора.Така той цели да провокира жителите на местност Салтанат в Морската градина да се преместят да живеят на друго място, тъй като Варна заслужава да има по-голям парк. 
торска намеса.

„Уважаеми съграждани,

Казвам се Николай Маринов, родом съм от град Варна. Понастоящем работя като асистент-професор по политология в университета в Манхайм. Емигрант съм в Германия, където живея със семейството си. Пребивавал съм и няколко години в Америка. Там се научих на ценности и идеали, които сега се боря да предам в родна България. В университета в Станфорд, Калифорния получих магистърска и докторска степен по политически науки. Освен с преподавателска дейност, съм се занимавал с проучвания и наблюдения на изборни процеси в страни от третия свят, като Афганистан и Ливан. Документирал съм и съм участвал във виртуални революции в Северна Африка.

Голяма част от времето си отделям, за да сътруднича на граждански организации в град Варна. Администратор съм на най-големите Фейсбук групи и страници, касаещи съдбата на варненската Морска градина. Подпомагам финансово и морално „Зелена Варна“ и „Варна диша“. Консултирам и напътствам председателя им г-н Кръстю Кръстев, както и останалите участници в сдруженията.

Нашата обща кауза е да запазим Морската градина на Варна за бъдещите поколения, да спрем застрояването й, както и автомобилното движение. Една от основните стъпки, които смятаме, че трябва да се предприеме е приобщаване на т.нар. местност Салтанат към Историческото ядро на Морската градина. По този начин Варна ще разполага с адекватен по размери парк, който да съответства на броя на населението и ще обезсмисли движението на автомобили по алеите, които замърсят въздуха.

За целта е нужно частната собственост в м-т Салтанат да бъде отчуждена, къщите и заведения да бъдат съборени, а сградите за обществено ползване да се експлоатират по предназначение. Въпреки многобройните протести, които инициирахме през годините и призивите ни за одържавяване на имоти, жителите на м-т Салтанат отказват да постъпят като достойни и морални граждани и да се изнесат от Морската ни градина. Нееднократно им обяснявахме за нуждата на Варна от по-голям парк. Тяхното оправдание е, че никой българин не поставя личния си интерес над общото благо и трябвало първо някой от нас протестиращите да се откаже от дома си. Директно заявиха, че ние трябва да дадем личен пример, а след това те щели да ни последват.

За да докажа, че все още има българи по света, които милеят за родината си не само на думи, а и на действия и да провокирам жителите на м-т Салтанат да одържавят собствеността си, реших да даря напълно безвъзмездно и самоотвержено моята къща, която е двуетажна и разполага с дворно място. Заявявам пред всички варненци чрез медиите, че предоставям дома си, намиращ се в град Варна, ул. „Парижка Комуна №11”, за обществено ползване. Понастоящем в дома ми във Варна живеят моите родители, на които аз ще осигуря друго жилище. Дарението ми е напълно безвъзмездно, като единственото ми условие е къщата да бъде превърната в общинска детска градина, лечебно заведение или дом за възрастни хора. Ако от Общината преценят, че не отговаря на нужните изисквания за отглеждане на деца или лечение, нека я превърнат в приют за крайно нуждаещи се граждани.

Надявам се, че след приемане на дарението и след отразяването му в медиите, моите сънародници ще се замислят за ползите от безвъзмездното дарителство на недвижима собственост. Също така разчитам, че жителите на м-т Салтанат ще спазят думата си да се преместят да живеят на друго място, а паркът да остане за свободно ползване от варненци и гостите на града”, пише той.