Музей на виното отвори наскоро врати в Мелник.

Къде другаде, ако не в Мелник - най-малкия български град, известен по цял свят с прословутото и гъсто Мелнишко вино. Навремето от тук са тръгвали керваните с вино, за да стигнат до днешна Западна Европа. Трасето е известен като "Пътят на виното". Музеят е открит официално на 21 декември миналата година, дело е на хотелиер от Петрич, който дошъл в Мелник, за да прави бизнес.

Станало така обаче, че петричанин е "виновникът" в града от община Сандански да има музей на виното. Антагонизмът между Петрич и Сандански е пословичен. "Музеят е съвсем нов, продължаваме да набавяме експонати, които в момента са над 500, събирали сме ги в продължение на 10 години", обясни пред БГНЕС собственикът му Живко Литов. Идеята за музея се родила още при идването му в Мелник, където дошъл да прави бизнес. Литов е от град Петрич, в Мелник има хотел, който се нарича "Литовата къща". Бизнесменът почти е готов с изграждането наново на храма "Света Параскева", който е от 5 век и се намира на около 500 метра над хотела му в посока пътеката за с. Златолист.

"Успоредно с бизнеса, трябва да показваме нашата култура и бит. А точно тук се прави истинското вино, което е било и е известно в целия свят", казва Литов.

Музейните експонати илюстрират целия цикъл на производството на вино - от засаждането на лозите, през окопаването, пръскането, брането, мачкането на гроздовете, до приготвянето на божествения еликсир - Мелнишкото вино.

В музея има зала за дегустации, както и трезор, в който Литов съхранява колекция от 400 бутилки с вино, част от тях са от 50-60 години. "Виното е истинско, така както е правено от дедите и прадедите на местните жители, без химикали, каквито се добавят във винпромите", категоричен е Живко. В избата служителите на Литов показват как се запечатват с восък бутилките с налятото от бъчвите вино.

В музея има съдове, които са си направо с историческа и етнографска стойност, сред тях съдове от древността, сред които глинени, дървени и метални, инструменти за окопаване и подрязване, съдове за пренасяне и съхранение на гроздето и виното. Над експонатите има снимки и рисунки, илюстриращи процеса на приготвяне на виното - от засаждането до наливането му в бъчвите. Не липсват и боговете на виното от най-различните времена.

Трезорът се помещава в традиционните за Мелник тунели, по стените на които се подават гърлата на бутилките от ценната колекция на Литов. Пред музея има бъчви, качени върху шейна и каруца. А от отвитата канелка на бъчва в дерето, слава Богу, струи вода, а не вино.