Психично болният 40-годишен сопотчанин, който подпали параклиса "Свети Георги", е изучавал две години богословие. При инцидента на 2 юли изгоряха доста икони, съобщиха от Районна прокуратура-Карлово.На 1 юли въпросният И.М., напуснал самоволно Центъра за психично здраве в Пловдив, където бил лекуван след поставена му диагноза "параноидна шизофрения", качил се на Сопот и през нощта на 2 юли се отправил към параклиса. Пред разследващи полицаи И.М. разказал, че запалил религиозна литература, която възприел като еретична, а също и 40 икони, оставени от вярващи.

Разследващите коментират, че най-вероятният мотив за деянието е неудовлетвореност от факта, че параклисът "Свети Георги" е денонощно отворен за посещение и в него идват дори хора, неизповядващи ортодоксалната православна религия. При разпитите подпалвачът заявил, че e почувствал храма осквернен.

От Районна прокуратура-Карлово са назначили съдебно-психиатрична експертиза на И.М. за това дали към момента на извършване на деянието е осъзнавал постъпката си. По ръцете му са открити следи от обгаряне, а освен това е предал на полицията и запалка, с която е запалил иконите и книгите в храма. На 3 юли 40-годишния сопотчанин е върнат обратно в психодиспансера в Пловдив.

Параклисът "Свети Георги" над Сопот вече е възстановен, почистен и отворен за посетители. Миряни от цяла България дариха икони и вече в храма дори има повече, отколкото преди палежа. Сред тях са икони, дарени от министъра на културата Вежди Рашидов, Националния исторически музей и дори от посолството на Русия у нас. Става дума за икона с образа на свети Георги, изработена от кехлибар в Сибир. Дарените на храма иконите ще бъдат подредени според канона.